Свет

Пољопривредници се дигли на протест и у Чешкој, премијер их оптужује да су "присталице Русије"

Пољопривредници тврде да им предлози Брисела отежавају пословање, чинећи њихове производе скупљим и мање конкурентним, посебно у поређењу са увозном робом из земаља ван ЕУ, попут оне која долази из Украјине
Пољопривредници се дигли на протест и у Чешкој, премијер их оптужује да су "присталице Русије"www.globallookpress.com © Isaac Buj/Keystone Press Agency

Чешки премијер Петр Фијала изјавио је да су фармери који протестују против пољопривредне политике ЕУ, еколошких захтева и високих цена енергије "присталице Русије".

У понедељак је стотине трактора блокирало делове Прага и пореметило саобраћај испред Министарства пољопривреде, а њихови власници позвали на одбијање тзв. Зеленог плана ЕУ, који предвиђа ограничења за употребу одређених хемикалија које се користе у пољопривреди, али и емисије гасова стаклене баште.

Пољопривредници тврде да им предлози Брисела отежавају пословање, чинећи њихове производе скупљим и мање конкурентним, посебно у поређењу са увозном робом из земаља ван ЕУ, попут оне која долази из Украјине.

"Демонстрације организују они који, на пример, не крију подршку Кремљу и теже другим циљевима осим интереса фармера", написао је Фијала на Иксу (некадашњи Твитер) и додао да ће се чешка влада бавити само онима који "стварно представљају пољопривреднике", са којима ће разговарати "о томе шта је потребно нашој пољопривреди".

Он је такође напоменуо да протесте у понедељак у Прагу нису организовале највеће организације чешких пољопривредника, као што су Аграрна комора, Пољопривредна унија и Удружење за приватну пољопривреду.

Ове три групе су најавиле да ће одржати одвојене демонстрације против зелене политике ЕУ у четвртак, заједно са удружењима пољопривредника из других земаља чланица ЕУ.

Аграрна комора је саопштила да ће пољопривредници своје тракторе и другу механизацију у конвојима водити до чешке границе, али су истакли да ће демонстрације бити симболичне и да неће ометати функционисање границе.

Пољопривредници месецима одржавају протесте у великом броју земаља чланица, укључујући Пољску, Француску, Шпанију, Италију, Белгију, Мађарску, Бугарску, Летонију и Словенију.

Демонстранти траже већу државну помоћ за пољопривредни сектор, мање бирократије из Брисела, као и строжу контролу увоза из земаља које нису чланице ЕУ.

image