Свет

Још пет година Урсуле фон дер Лајен?

Шефица Европске комисије "мерка" други мандат
Још пет година Урсуле фон дер Лајен?Getty © picture alliance / Contributor

Урсула фон дер Лајен креће са кампањом за други мандат на месту председнице Европске комисије, тражећи још пет година на врху извршне власти ЕУ у замену за повећање потрошње на одбрану, побољшање пословне конкурентности и зелену политику.

Бивша немачка министарка одбране успела је, пише "Фајненшел тајмс", да изведе ЕУ кроз пандемију, сукоб у Украјини и спроведе ревизију здравствене, економске, енергетске и безбедносне политике блока.

Њена Европска народна партија десног центра (ЕПП) води у анкетама уочи избора за Европски парламент у јуну. Ако се та предност претвори у резултат, ЕПП би могао да предложи свог главног кандидата за шефа следеће комисије. Ако добије подршку лидера ЕУ, Фон дер Лајенова ће морати да добије већину гласова чланова новог парламента да би преузела дужност.

"Она има подршку странке и држава чланица", рекла је "Фајненшел тајмсу" особа упозната са дискусијама око њене кандидатуре. Мађарски премијер Виктор Орбан једини је ЕУ лидер који је јавно рекао да се противи другом мандату Урсуле фон дер Лајен.

Фон дер Лајенова, која је у више наврата одбијала да коментарише могућност другог мандата, рекла је овог викенда да ће, уколико постане следећа председница комисије, створити нову функцију комесара за одбрану који ће надгледати подршку Брисела европској одбрамбеној индустрији.

image