Свет

Ратни другови: Британски специјалци спречили своје авганистанске саборце да добију визе у Британији

Један од припадника авганистанских специјалних јединица оптужио је своје некадашње саборце из Велике Британије за ратне злочине
Ратни другови: Британски специјалци спречили своје авганистанске саборце да добију визе у Британији© Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul

Британске специјалне јединице су спречиле да авганистански војници, са којима су ратовали против Талибана након што је та група преузела власт у тој земљи 2021. године, добију дозволу за долазак у Велику Британију, преноси Би-Би-Си.

Процурили документи показују да су специјалне јединице одбиле да спонзоришу пријаве својих некадашњих сабораца, иако су многи од њих имали уверљиве доказе да су се борили заједно са британским војницима.

Авганистански командоси су учествовали у неким од најопаснијих мисија које су британске трупе спроводиле током рата у тој земљи, наводи Би-Би-Си.

Министарство одбране је објавило да спроводи независну истрагу.

Након што су Талибани поново преузели власт у Авганистану у августу 2021. године, припадници авганистанских специјалних јединица ЦФ 333 и АТФ 444 постали су мета њихових одмазда, због чега су многи покушали да побегну из земље - између осталог и у Велику Британију.

Иако је њима требало да буде олакшано да добију неопходне боравишне дозволе у складу са званичном политиком британске владе, то се ипак није догодило.

Британски јавни сервис наводи се да су имиграционе власти аутоматски одбијале пријаве авганистанских војника који нису добили препоруку својих британских колега, те да је забележено на десетине таквих случајева.

Како преноси Би-Би-Си, многи од њих који су остали у Авганистану су мучени и убијени од стране Талибана.

Један од авганистанских војника, који је анонимно говорио за Би-Би-Си, рекао је да се осећа "као да су га оставили самог у паклу", критикујући припаднике британских специјалних јединица.

Он је тврдио и су британске јединице починиле ратне злочине, као и да је повукао своје људе из заједничких мисија након што су Британци убили авганистанске цивиле.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner