Свет

Сад смо све чули: Шизофрени троструки убица тужи полицију јер га није зауставила раније

Психијатри су утврдили да је патио од делузија које су га навеле да погрешно верује да је открио ланац педофила
Сад смо све чули: Шизофрени троструки убица тужи полицију јер га није зауставила раније© Felix Kästle/picture alliance via Getty Images

Шизофрени троструки убица Александар Луис-Ранвел (32) из близине Девона на југозападу Енглеске тужи полицију и здравствене власти, тврдећи да је требало да га зауставе раније.

Њему је дозвољено да покрене правни поступак после убиства троје старијих грађана у њиховим кућама 10. фебруара 2019, када је Тонија Пејна (80) ударио чекићем, а потом на смрт претукао близанце Дика и Роџера Картера (84) у Ексетеру, пише британски "Телеграф".

Александар је у децембру проглашен невиним за убиства јер се позивао на лудило и задржан је на неодређено време у добро чуваној болници Броадмур.

Психијатри су утврдили да је патио од делузија које су га навеле да погрешно верује да је открио ланац педофила.

Касније се испоставило да је Луис-Ранвела полиција два дана пре убиства хапсила и пуштала због насилних и бизарних инцидената.

Он је 8. фебруара приведен због сумње за провалу на фарму. Његова мајка је рекла полицији да је озбиљно забринута за његово добро и он је следећег јутра пуштен на слободу. Истог дана тестером је напао још једну старију особу, али је опет пуштен.

Луис-Ранвел је тужио здравствени центар Велике Британије и полицију Девона и Корнвола, тврдећи да није требало да буде пуштен из притвора уочи убистава.

Његови правни заступници рекли су Апелационом суду у уторак да су "све стране током оба притвора морале да буду свесне да, ако буде пуштен, постоји реалана опасност да ће повредити друге људе и да је требало да предузму неопходне кораке да га задрже у притвору све док не буде безбедно да буде ослобођен."

Судије су закључиле да се Луис-Ранвелов правни спор против поменутих институција може наставити.

image