Свет

48 сати преговори: Немачки посланик има план за почетак дијалога Москве и Кијева

Сада је, како тврди овај левичар, право време за преговоре јер Кијев више не може да преокрене ситуацију у своју корист
48 сати преговори: Немачки посланик има план за почетак дијалога Москве и Кијева© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Немачка треба да престане да нон-стоп прича само о испоруци оружја Украјини и треба да размишља о дипломатији и преговорима, поручује левичарски политичар Бундестага Грегор Гизи. 

У интервјуу за "Шпигл" Гизи је изнео и 48-часовни план за почетак дијалога између Кијева и Москве, који укључује прекид ватре и заустављање испоруке оружја Западу.

Према његовом мишљењу, сада је право време за почетак преговора, пошто Кијев више не може да окрене ситуацију у своју корист, и јер ће му се, после избора у САД ситуација само погоршати.

"Ако Русија пристане на примирје од 48 сати, у року од 48 сати нећемо испоручивати оружје Украјини", каже Немац који сматра да би краткорочни прекид ватре отворио пут озбиљнијим преговорима, те да би Путину било тешко да одбије такву понуду.

Према његовом мишљењу, ни Москва ни Кијев више не рачунају на неки значајнији напредак на фронту и спремни су за преговоре.

"Ако је немогуће вратити Донбас војним путем, он се може вратити само мировним преговорима. Ми мислимо само о рату. И волео бих да поново почнемо да размишљамо о томе како да постигнемо прекид ватре и мир", истиче опозициони парламентарац.

Посланик партије Левица сматра да ће се временом услови за евентуални мир у Украјини само погоршавати.

"Ако сачекамо да Трамп постане председник Сједињених Држава, он ће прекинути рат, али то ће нанети озбиљну штету Украјини. Сада бисмо могли да покушамо да поставимо услове да се Украјина ни под којим условима не одрекне територије током мировних преговора", каже он.

Гизи је такође критиковао своје колеге посланике због захтева да се мушке избеглице охрабре да се врате у Украјину.

"Не желим никога да присиљавам да учествује у рату", каже он и додаје да мушкарци који не желе да се боре на страни Кијева неће донети много помоћи Оружаним снагама Украјине и ипак ће наћи начин да избегну војну акцију.

image