Свет

Сноуден апелује на јавност: Асанж још може бити спасен, Лондон нема права да га испоручи

Едвард Сноуден огласио се поводом ситуације са Џулијаном Асанжом и позвао јавност да не ћути, пошто се ствари још могу променити
Сноуден апелује на јавност: Асанж још може бити спасен, Лондон нема права да га испоручи© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Велика Британија нема права да испоручи Џулијана Асанжа америчким властима, рекао је данас чувени узбуњивач Едвард Сноуден

То је, како је објаснио, забрањено споразумом који су потписали Лондон и Вашингтон, а који се тиче политичких затвореника.

Сноуден, који је уточиште пронашао у Русији, позвао је јавност да не ћути када је у питању изручење Џулијана Асанжа будући "да га је још увек могуће спасити".

Коментар Сноудена је уследио поводом данашњег изласка Асанжа на суд, што је, како се сматра, његова последња правна битка и прилика да се спречи екстрадиција у САД где је оптужен за шпијунажу.

Оснивач Викиликса се у САД терети за шпијунажу по 17 тачака, плус за кривично дело злоупотребе информационе технологије, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора. 

Ипак, чини се, то није оно што највише забрињава његове најближе, будући да је његова жена изјавила да он неће преживети ако буде испоручен, пошто му је здравствено стање и сада лоше. 

image