Свет

Асанжова супруга: Напад на Џулијана је најтежи напад на слободу медија који је свет видео

У вишем суду у Лондону одржано је дводневно саслушање поводом жалбе оснивача "Викиликса" на одлуку о изручењу Сједињеним Америчким Државама
Асанжова супруга: Напад на Џулијана је најтежи напад на слободу медија који је свет видео© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Супруга оснивача "Викиликса" Стела Асанж изјавила је данас да је напад на Џулијана Асанжа "најтежи напад на слободу медија који је свет икада видео".

"Напад на Асанжа је најтежи напад на слободу медија који је свет икада видео. Екстериторијалан је и изводи га једна држава, примењујући своје законе у остатку света, на страног држављанина који је објављивао у другој земљи", рекла је Асанжова за France 24.

Према њеним речима, напад на Асанжа представља "декларацију универзалне јурисдикције над штампом у којој једна држава тврди да има моћ да ограничи, не само могућност новинара да раде свој посао, већ и право јавности широм света да зна".

У вишем суду у Лондону одржано је дводневно саслушање поводом жалбе оснивача "Викиликса" на одлуку о изручењу Сједињеним Америчким Државама.

Суду су се у уторак први обратили Асанжови адвокати који су рекли да је реч о политички мотивисаном случају, додавши да су њиховом клијенту прекршена људска права, преноси Би-Би-Си.

Они су истакли да имају доказе о завери америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) да убије Асанжа током председничког мандата Доналда Трампа.

Адвокат Ед Фицџералд рекао је да се не може веровати у америчка уверавања о поштеном третману, додавши да би његов клијент могао да буде осуђен на "крајње неправедан и несразмеран начин уколико буде изручен" Сједињеним Америчким Државама.

Амерички адвокати су се суду обратили данас, рекавши да је оптужба за шпијунажу против новинара "заснована на владавини права и доказима".

"Ово кривично гоњење је можда без преседана, али оно што је он урадио било је без преседана", рекла је данас адвокатица Клер Добин, која заступа интересе САД.

Асанжов портал "Викиликс" прославио се 2010. године када је објавио видео-снимак америчке војске како у нападу хеликоптерима "Апач" у Багдаду 2007. године гину десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса.

Након тога објављене су хиљаде тајних поверљивих докумената и дипломатских извештаја у којима САД критикују светске вође, од руског председника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.

Асанж се у САД терети за шпијунажу по 17 тачака, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора.

image