Свет

Амерички адвокати тврде: Случај против Асанжа је неспоран, не гонимо га због политике (ВИДЕО)

Асанж се данас и јуче није појавио у судници због лошег здравственог стања
Амерички адвокати тврде: Случај против Асанжа је неспоран, не гонимо га због политике (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

У Врховном суду у Лондону почео је други дан расправе о захтеву за екстрадикцију оснивача Викиликса Џулијана Асанжа у Сједињене Америчке Државе.

Јуче је Асанжова одбрана изнела своје аргументе, а данас се обраћају адвокати који заступају америчку владу.

Асанж се, иначе, данас и јуче није појавио у судници због лошег здравственог стања, док је његова супруга поручила да он неће преживети ако буде испоручен, с обзиром на чињеницу да се и сада осећа лоше. Његови адвокати су судијама саопштили да он због болести неће пратити поступак ни путем видео-преноса.

Противећи се покушају жалбе, америчка страна је суду рекла да је Асанжов случај "неспоран" и да не би требало дозволити да процес прерасте у пуну правну расправу.

Адвокат Џејмс Луис је у писаним поднесцима навео да је подносилац жалбе (Асанж) "претио наношењем штете стратешким и националним безбедносним интересима Сједињених Америчких Држава и довео у ризик безбедност појединаца".

Према његовим речима, судија је у првобитном поступку већ пресудио да Асанж није кривично гоњен из политичких разлога, већ "зато што је наводно починио тешка кривична дела".

"Ова одлука је неоспорна и нема доказа да је окружни судија погрешио", додао је Луис.

Адвокат Клер Добин рекла је да је кривично гоњење Асанжа "засновано на владавини права и доказима".

"Кривично гоњење подносиоца је можда без преседана, али и оно што је урадио било је без преседана", додала је.

Према њеним речима, он је "неселективно и свесно објавио свету имена појединаца који су служили као извор информација за САД".

"Управо ове кључне чињенице разликују позицију подносиоца жалбе од 'Њујорк тајмса' и других медија. Управо то представља објективну основу за његово кривично гоњење. Он се истиче тим чињеницама, а не својим политичким мишљењима", додала је Добин.

Адвокати су, такође, рекли да је Асанж охрабрио и помогао Челси Менинг (бивша америчка обавештајна аналитичарка која је сарађивала са Викиликсом) у крађи дипломатских депеша и војних досијеа које је Викиликс касније објавио.

"Асанж је нанео штету америчким безбедносним и обавештајним службама и створио озбиљан и непосредан ризик објављивањем поверљивих докумената – ризик који би могао да нашкоди и доведе до произвољних притварања невиних људи", казала је Добин.

Добин се осврнула и наводе Асанжове одбране да је Централна обавештајна агенција (ЦИА) покушала да га убије док је боравио у амбасади Еквадора у британској престоници.

"САД су пружиле уверавања о томе како ће Асанж бити третиран, што потпуно поткопава тезу да би било шта могло да му се догоди", додала је.

Правни тим америчке владе рекао је на суду да је оснивач Викиликса "отишао даље од новинарства у свом покушају да тражи, украде и неселективно објави поверљиве документе америчке владе".

Испред суда у Лондону и данас су се окупиле присталице оснивача Викиликса.

Стела Асанж: Криминализација новинарства је криминализација истине

Супруга Џулијана Асанжа, Стела, обратила се окупљенима испред суда у Лондону и наводе америчких адвоката назвала "патетичним", и истакла да су они засновани на лажима.

"Оно што они покушавају да аргументују је да државне тајне надмашују откривање државних злочина. Ово је равнотежа коју покушавају да промене. Они желе некажњивост, не желе да буду под надзором, а новинарство им стоји на путу", казала је Стела Асанж.

Према њеним речима, они морају да признају да  "криминализују новинарство, а то представља криминализацију истине".

"Они су лажови, криминалци, који прогоне новинара који их је разоткрио", додала је, назвавши свог супруга "политичким затвореником".

Она је, такође, поручила да "цео свет посматра судове који се баве овим случајем".

Стела Асанж је окупљене присталице оснивача Викиликса позвала да након завршетка заседања пођу у шетњу до Даунинг стрита, званичне резиденције британског премијера у Лондону.

Адвокати: ЦИА покушала да убије Асанжа

Подсетимо, Џулијан Асанж се у САД терети за шпијунажу по 17 тачака, плус за кривично дело злоупотребе информационе технологије, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора.

Он се од 2019. године налази у затвору у Великој Британији, а претходно је провео седам година у Амбасади Еквадора у Лондону док је тражио азил у овој јужноамеричкој земљи.

Америчко тужилаштво жели да се Асанжу суди у Америци укупно по 18 тачака у две оптужнице подигнуте због објављивања великог броја поверљивих америчких војних и дипломатских докумената на Викиликсу.

Адвокати Џулијана Асанжа поручили су пред судом у Лондону да би екстрадикцијом оснивача Викиликса у Сједињене Америчке Државе било прекршено више закона и споразума, али и изнели тврдње да је Централна обавештајна агенција (ЦИА) покушала да убије Асанжа док је боравио у амбасади Еквадора у британској престоници.

Адвокат Џулијана Асанжа Едвард Фицџералд навео је да би екстрадиција била "крајње неправедна", и да су мотиви за овај потез политичке природе.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner