Свет

"Билд": Немачка спремила и сценарио по ком ће Руси напасти

Упркос томе што је Владимир Путин рекао да Москва нема интереса да ратује са Алијансом, неке чланице НАТО-а већ се спремају за најгоре
"Билд": Немачка спремила и сценарио по ком ће Руси напасти© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi, Pool

Немачка влада предвидела је сценаро потенцијалног руског напада на НАТО, тврди "Билд", наводећи да су берлинске власти најавиле четири различите фазе сукоба које би, како они очекују, кулминирале потенцијалним нуклеарним ударима на чланице Алијансе.

Реч је о анализи ризика за цивилну одбрану на 13 страна која је наводно припремљена за немачки парламент.

Немачка би, како лист наводи, била међу главним метама у случају руског напада на НАТО, а званичници, како пише "Билд", сматрају да је такав ризик "вероватан".

Прва фаза напада Москве наводно би укључивала кампању дезинформација са циљем да подели немачко становништво и дестабилизује друштво, а Русија би, предвиђа се, спроводила и сајбер нападе на критичну инфраструктуру.

Према писању "Билда", Кремљ би потом распоредио трупе на границу са НАТО-ом, а упоредо са тим би се, како се тврди, одвијали и напади и саботаже на немачком тлу. На мети би били и сателити.

Трећа фаза би подразумевала "селективне нападе конвенционалним оружјем и неконвенционалним средствима, такође на циљеве на територији Немачке", наводи медиј.

Предвиђено је да ће врхунац замишљеног руског напада бити "непријатељства на копну, на мору и у ваздуху на немачкој територији", а сукоб ће попримити глобалне размере.

У чланку се даље наводи да немачка влада није искључила могућност да Русија употреби хемијско и нуклеарно оружје.

Последњих месеци немачки министар одбране Борис Писторијус је у неколико наврата предвиђао да би Русија могла да нападне НАТО за пет до осам година.

У јануару је шведски министар спољних послова Тобијас Билстром позвао своје сународнике да се припреме за потенцијалну војну конфронтацију између НАТО-а и Русије. И британски министар одбране Грант Шапс је такође предвидео глобални сукоб између Запада и Русије, Кине, Ирана и Северне Кореје у року од пет година.

Руски председник Владимир Путин јасно је, међутим, рекао да Москва "нема интереса - геополитички, економски или војно - да води рат против НАТО-а".

image