Свет

Амерички конгрес избегао делимично затварање владе

Конгресмени се нису договорили око контроверзних буџета за министарства одбране и здравља чије финансирање истиче 22. марта
Амерички конгрес избегао делимично затварање владеGetty © J. David Ake / Contributor

Демократе и републиканци у Конгресу САД постигли су договор који ће обезбедити издвајање средстава за рад савезне владе до краја фискалне 2024. године, и представили нацрт закона о финансирању.

Договором је избегнуто делимично затварање владе 8. марта.

Закон представља дискрециони ниво потрошње од 1,66 билиона долара за фискалну 2024. годину, рекао је портпарол Чака Шумера, лидера демократске већине у Сенату, а преноси Ројтерс.

Закон испуњава детаље споразума који су Шумер и председник Представничког дома републиканаца Мајк Џонсон потписали почетком јануара.

Прошле недеље, конгресни лидери договорили су се о законима који ће финансирати мање контроверзне буџете министарстава до 30. септембра, попут министарстава пољопривреде, трговине, енергетике, урбаног развоја, унутрашњих послова, правде, саобраћаја и борачких права.

Званичници се нису договорили о шест закона који укључују огромне и "шкакљиве" буџете за министарство одбране и министарство здравља. Финансирање тих делова владе истиче 22. марта.

"Поносни смо што смо успели да одржимо владу отвореном без резова или отровних пилула", рекао је Шумер. "Нацрт закона садржи агресивне инвестиције које су демократе уложиле за америчке породице, раднике и америчку националну одбрану", додао је Шумер.

image
VV inauguration
banner