Свет

Израелски генерал упозоравао на могући напад пре 7. октобра

Сар тврди да је у писму написао да је прилика за напад Хамаса настала због унутрашњег сукоба у Израелу, као и степена спремности ИДФ-а у то време
Израелски генерал упозоравао на могући напад пре 7. октобра© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Шеф истраживачког одељења обавештајног огранка Одбрамбених снага Израела (ИДФ), бригадни генерал Амит Сар, открио је у интервјуу за "КАН њуз" да је написао хитно упозорење о могућем нападу на Израел које је требало да буде послато премијеру Бенјамину Нетанјахуу и члановима кабинета за националну безбедност, пише "Џерузалем пост".

Сар је у писму упозорио да су, према информацијама које је прикупио обавештајни одсек, Иран, Хамас и Хезболах препознали прилику да нападну Израел. Упозорење, које је написано непосредно пре 7. октобра, наводно је могло да стигне до шефа обавештајног огранка ИДФ-а и начелника штаба Херција Халевија.

Уз то, Сар тврди да је у писму написао да је прилика за напад настала због унутрашњег сукоба у Израелу, као и степена спремности ИДФ-а у то време.

Шеф истраживачког одељења је у свом писму додао и да су високи ирански званичници такође вршили притисак на Хамас, наводећи да је дошао тренутак за напад на Израел.

Након што су прочитали Саров извештај, шеф Обавештајног огранка и начелник штаба дали су му дозволу да пошаље писмо премијеру. Међутим, догодио се масакр 7. октобра, а писмо никада није послато.

Уз то, саопштено је и да су током 2023. године из обавештајног огранка послата четири одвојена писма, при чему је последње послато у јулу.

image