Свет

Израелски званичник: Изненађени смо количином и ефикасношћу Хамасовог наоружања

Према тврдњама израелског званичника, Бригаде ел Касам (војно крило Хамаса), користе муницију коју су сами направили или модификовали како би повећали њену убојну моћ
Израелски званичник: Изненађени смо количином и ефикасношћу Хамасовог наоружањаGetty © Hani Alshaer/Anadolu Agency

Начелник одељења за производњу тенкова и оклопних транспортера израелског Министарства за националну безбедност, Орен Гебер, изјавио је да је Хамасов арсенал наоружања израелску војску суочио са до сада невиђеним изазовима.

Гебер је ово изјавио током интервјуа за тамошњи лист "Калкалист", и додао да толика количина граната испаљених на израелску војску до сада није забележена. Он је истакао и да је ИДФ изненађен количином наоружања и муниције којом располажу палестинске формације у Појасу Газе.

Према тврдњама израелског званичника, Бригаде ел Касам (војно крило Хамаса), користе муницију коју су сами направили или модификовали како би повећали њену убојну моћ и нанели што већу штету израелским оклопњацима. Ово је изазвало проблеме, са којима се израелске снаге нису сусретале у ранијим сукобима.

"Незамислив број противоклопних пројектила испаљених на наше снаге у поређењу са било којим ратом у коме смо учествовали у прошлости, показује до које мере је Хамас спреман за овај сукоб", рекао је Гебер.

Он је додао и да су главна средства којима Хамас напада израелске оклопне јединице противоклопне ракете и ручни ракетни бацачи различитих врста, као и да је већина муниције модификована тако да има двоструке, тј. тандем-кумулативне бојеве главе и специфичан механизме за лансирање што омогућава дејство са веома мале удаљености.

Ипак, упркос тврдњама о ефикасности Хамасовог оружја, Гебер је одбио да открије колико је израелских војника погинуло у војним возилима од почетка копнене инвазије на Газу, наводећи да су "и даље у рату".

image