Свет

Бајден: Критичари подршке САД Израелу морају боље да разумеју оно што је Хамас починио 7.октобра

Амерички председник Џозеф Бајден је изјавио да је притисак на израелско руководство да се свим силама покрене против Хамаса стваран, али да то не значи да треба наставити
Бајден: Критичари подршке САД Израелу морају боље да разумеју оно што је Хамас починио 7.октобра© AP Photo/Evan Vucci

Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да би критичари америчке подршке Израелу током рата у Гази требало да боље разумеју оно што је Хамас починио 7. октобра.

"Не желим да видим убијене Палестинце. Мислим да је то у супротности са оним у шта ми верујемо као Американци. Али мислим да овоме треба да дају само мало времена и схвате шта би се десило да (терористи) дођу у њихову државу или комшилук", рекао је Бајден у интервјуу за "Њујоркер".

Према његовим речима, притисак на израелско руководство да се свим силама покрене против Хамаса је стваран, али то не значи да треба наставити.

"Разумем љутњу и бес...Али не можете дозволити да вас бес прождире до те мере да изгубите морални ниво", рекао је он за амерички лист.

Такође је навео да "не рачуна на просвећење од израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа", али верује да би понуда Саудијске Арабије за нормализацију била толико популарна међу израелским лидерима да израелски премијер Бенјамин "Нетанјаху не би имао другог избора него да се укључи у то".

image