Свет

Борељ: Нема потребе за јединственом војском ЕУ

Са шефом спољне политике ЕУ сложила се немачка европосланица Хана Нојман, која је истакла да "нема смисла позивати на стварање европске војске" када државе чланице не могу чак ни да произведу довољно муниције да би се браниле
Борељ: Нема потребе за јединственом војском ЕУGetty © Thierry Monasse/Getty Images

Приоритет за чланице Европске Уније би требало да буде повећана сарадња између 27 државних армија блока, а не формирање јединствене војске, рекао је шеф спољне политике ЕУ Жозеп Борељ за "Политико".

Борељ је инсистирао да одбрана представља надлежност дате државе чланице и да поента "није у томе да постоји војска ЕУ", већ да би све армије блока требало да буду у стању да "боље сарађују".

Са њим се сложила немачка европосланица Хана Нојман, која је истакла да "нема смисла позивати на стварање европске војске" када државе чланице не могу чак ни да произведу довољно муниције да би се браниле или подржавале своје најближе партнере.

До коментара Бореља и Нојманове долази након што је Европска комисија представила стратегију за унапређење одбрамбене индустрије Европе у уторак, позивајући на рационализацију набавке оружја међу државама чланицама и смањење зависности од америчке одбрамбене индустрије.

Како је истакао Борељ, блок је због све веће потражње морао да се окрене увозу, али би то требало да чини на кооперативан начин. "Фрагментацију треба решити сарадњом", рекао је шеф ЕУ дипломатије, сугеришући да ће нова стратегија ЕК подстаћи заједничку набавку оружја и довести до пројеката од заједничког европског интереса.

Са друге стране, потпредседница ЕК Маргрета Вестагер открила је да је блок потрошио око 108 милијарди долара на војне набавке у првих 16 месеци након ескалације руско-украјинског сукоба, али да се скоро 80 одсто набавки одвило ван ЕУ, а претежно у САД.

"Ово више није одрживо – ако је икада и било", рекла је Вестагер.

Забринутост унутар блока око зависности од Вашингтона када је у питању одбрана повећана је усред коментара Доналда Трампа, који је наговестио да САД неће стати у одбрану европских НАТО савезника који не издвајају довољно новца за одбрану уколико он поново постане председник.

Трамп је такође тврдио да остале НАТО чланице треба да шаљу барем онолико наоружања Украјини колико су САД то до сада учиниле.

Актуелни председник Џозеф Бајден критиковао је изјаве свог највероватнијег противника на предстојећим изборима, назвавши Трампове коментаре о НАТО-у "апсолутно бизарним", додавши да су европски лидери "на смрт уплашени" његовим претњама.

image