Свет

Систем ПВО "патриот" стиже у Литванију

Литвански министар одбране Арвидас Анусаускас очекује да ће амерички системи постати бар делимично оперативни током 2024. године
Систем ПВО "патриот" стиже у ЛитванијуGetty © Sebastian Kahnert/picture alliance

НАТО ће распоредити системе ПВО "патриот" америчке производње у Литванији током 2024. године, изјавио је министар одбране ове балтичке државе, која дели границу са руском ексклавом Каљининградом и савезником Москве – Белорусијом.

"Ове године, системи ПВО у ротацији ће коначно постати оперативни, бар делимично", рекао је министар Арвидас Анусаускас током конференције за медије у Виљнусу.

"Наш циљ је да имамо сличну ротацију (ПВО система) као што је случај у мисији надгледања ваздушног простора", додао је он говорећи од редовним патролним летовима НАТО авиона у ваздушном простору Литваније, Летоније и Естоније.

"Овакав принцип не подразумева једнократну помоћ у трајању од неколико месеци, већ би довео до покривања свих календарских месеци и значајног јачања наших способности у домену ПВО", сматра Анусаускас.

Подсећања ради, током прошле године, САД и њихови савезници у Европи, испоручили су неколико батерија система "патриот" Украјини, а до сада је руска војска успела да уништили неколико лансирних и других возила америчког система.

Такође, НАТО је током протеклих пар година распоредио додатне снаге у балтичким и државама Источне Европе, као одговор на руску Специјалну војну операцију у Украјини. Тако је и генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг у фебруару упозорио да се НАТО "мора припремити за сукоб који може трајати деценијама".

Са друге стране, Русија је константно ширење НАТО на исток и сарадњу овог савеза са Кијевом означила као један од најважнији узрока за покретање СВО, а званичници из Москве су више пута поновили да снаге Алијансе у близини руских граница представљају претњу по националну безбедност РФ и могу довести до ескалације конфликта.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner