Свет

Украјински медији: Залужни након оставке проглашен неспособним за војну службу

Бивши главнокомандујући Оружаних снага Украјине наводно је још у фебруару написао извештај о свом отпуштању из војске, који је неколико недеља лежао на столу министра одбране Украјине Рустема Умерова
Украјински медији: Залужни након оставке проглашен неспособним за војну службуwww.globallookpress.com © IMAGO/Ruslan Kaniuka/Ukrinform/A

Бивши главнокомандујући Оружаних снага Украјине генерал Валериј Залужни проглашен је неспособним за војну службу пре него што је добио место амбасадора у Великој Британији, преноси украјинско издање "Зеркало недели", позивајући се на своје изворе.

"Војномедицинска комисија прогласила је бившег главнокомандујућег Оружаних снага Украјине генерала Валерија Залужног неспособним за војну службу", наводи се.

Напомиње се да је Залужни још у фебруару написао извештај о свом отпуштању из војске, који је неколико недеља лежао на столу министра одбране Украјине Рустема Умерова.

Претпоставља се да је бивши главнокомандујући написао извештај јер је схватио да "више неће командовати".

Публикација наводи да Умеров и Зеленски нису понудили бившем главнокомандујућем никакву значајну војну функцију која би одговарала искуству и обуци, након чега је он одлучио да поднесе отказ.

Почетком фебруара украјински председник Владимир Зеленски сменио је Валерија Залужног и на његово место именовао генерал-пуковника Александра Сирског.

image