Свет

Јужноафричка политичарка о писму опозиције Блинкену: Нећемо предати суверенитет на сребрном тањиру

Председник Јужне Африке Сирил Рамафоса претходно је изјавио да највећа опозициона странка покушава да прода земљу САД
Јужноафричка политичарка о писму опозиције Блинкену: Нећемо предати суверенитет на сребрном тањируGetty © Astalor

Јужна Африка ће бранити своју муком стечену демократску слободу упркос било каквим покушајима мешања, рекла је портпарол владајућег Афричког националног конгреса (АНЦ) Маленги Бенгу-Моцири у ексклузивном интервјуу за РТ интернешенел.

Бенгу-Моцири је казала да верује да ће Јужна Африка блокирати све покушаје мешања у предстојеће изборе, док је опозициону странку Демократски савез (ДА) оптужила за активности које "подривају постојеће институције" државе.

"Ниједан Јужноафриканац неће дозволити да се наш суверенитет преда на сребрном тањиру", рекла је она, додавши да Преторија неће "одступити од наших вредности, ставова за које смо се увек залагали и које су наше преци су заступали."

Демократски савез, иначе највећа опозициона странка, обратила се америчком Стејт департменту у вези са изборима 29. маја, тврде званичници владајуће АНЦ. Странка је наводно од америчког државног секретара Ентонија Блинкена тражила помоћ при размештању независних локалних посматрача и финансирању организација посвећених едукацији јавности о гласању.

Бенгу-Моцири истиче да и друге странке у Јужној Африци верују да је "ДА непоколебљиво посвећена одржавању превласти белаца у земљи".

Председник Јужне Африке Сирил Рамафоса претходно је изјавио да ДА покушава да прода земљу САД.

"Писмо странке влади Сједињених Држава је прилично неискрено и као да покушава да прода нашу земљу другим силама у свету", рекао је Рамафоса, а преноси државна телевизија САБЦ.

Он је додао да постоје регионалне организације као што су Јужноафричка заједница за развој, Афричка унија, али и Уједињене нације, које увек шаљу посматраче на изборе.

image