Свет

Зеленски: Кијеву не треба француска војска, иако нема ништа лоше у томе

Ваша деца неће гинути у Украјини, а ако Русија дође у сукоб са неком НАТО земљом, ваша деца могу бити послата у неку од чланица Алијансе, али то ће већ бити другачија ситуација, рекао је Зеленски
Зеленски: Кијеву не треба француска војска, иако нема ништа лоше у томеwww.globallookpress.com © Damian Burzykowski/Keystone Press Agency

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да украјини није потребна француска војска, иако не види ништа лоше у Макроновом предлогу да пошаље НАТО трупе, као и војно и техничко особље да обучава Украјинце и производи и поправља оружје.

"Овде се не ради о присуству НАТО војске у Украјини, само говоримо о процесу обуке, о заједничком раду специјалиста, размени података, обавештајних података, обуци инспектора и тако даље. И то је у реду! То се може урадити у потпуно различитим областима одбране. Ми говоримо само о томе да се обезбеди да, у се тим разменама обавештајних и техничких ресурса, Украјина не нађе сама, препуштена сама себи", рекао је Зеленски у интервјуу француском телевизијском каналу БФМ и додао да све што жели је да Украјина ради са више од једног или два партнера.

Према њему, француска војска може остати на француској територији.

"Ваша деца неће гинути у Украјини. Ако Русија дође у сукоб са неком НАТО земљом, ваша деца могу бити послата у неку од НАТО земаља, али то ће већ бити другачија ситуација", додао је председник Украјине.

Он је истакао да је ситуација на фронту сада боља него у последња три месеца.

"Имали смо потешкоћа због недостатка артиљеријске муниције, система противваздушне одбране, далекометног наоружања и густих ројева руских дронова. Урадили смо добар посао против руског ваздухопловства, обновили ситуацију на истоку, а руска офанзива је заустављена. Што се тиче Авдејевке, руска војска није заузела град, већ га је потпуно уништила, а затим се уселила", објаснио је он.

Француски председник Емануел Макрон крајем фебруара је изјавио да ће Париз учинити све да спречи Русију да "победи у рату са Украјином", те да би лидери западних земаља могли да размотре могућност о слања трупа у Украјину, али, како је рекао, још није постигнут консензус о том питању.

Званичници многих европских земаља су, након ове изјаве Макрона, рекли да нема говора о томе.

Немачки канцелар Олаф Шолц и министар одбране Борис Писторијус су нагласили да Немачка неће слати своје трупе у Украјину, а Шолц је додатно појаснио да земље НАТО у целини то неће учинити.

Коментаришући изјаву француског председника, званична Москва је упозорила да би такав развој догађаја неминовно довео до директног војног сукоба Русије и НАТО-а.

image