Свет

Британци траже следећу генерацију шпијуна: Можете ли да решите мозгалицу на Линктину?

Шпијуни из Велике Британије већ дуго не важе за најбоље у свом послу, те су сада одлучили да промене тактику и будуће колеге пронађу на "Тиндеру за запошљавање"
Британци траже следећу генерацију шпијуна: Можете ли да решите мозгалицу на Линктину?© Принтскрин/GCHQ

У неформалном разговору питали смо неколико српских обавештајаца чији су шпијуни најбољи, а чији најнеспретнији. Док је свако имао своје фаворите, за најлошије су једногласно изабрали Британце. Сада, очигледно не желећи да их више прати лош глас, британски шпијуни одлучили су да покушају да регрутују нову генерацију обавештајаца на мало другачији начин - преко мозгалице на друштвеној мрежи за запошљавање Линктин. 

Британска обавештајна, безбедносна и сајбер агенција GCHQ навела је да је направила профил на Линктину у покушају да "регрутује мешавину умова који могу да се ухвате у коштац са најтежим изазовима за Уједињено Краљевство и супротставе се реалним и онлајн претњама других држава, криминалних група, терориста и појединаца", пренели су британски медији.

Прва објава агенције на "Тиндеру за запошљавање" била је својеврсна слагалица која је уједно и отворени позив заинтересованима за каријеру британског шпијуна. На подељеној фотографији, наводи се, налази се 13 елемената који представљају слова абецеде и скривену поруку. 

Директорка обавештајне агенције Ана Кист-Батлер, преноси "Телеграф", рекла је да је кључна мисија постизање "разноврсности" у регрутацији. 

"Свет постаје сложенији и ми ћемо увек бити испред претњи само уколико окупимо праве умове који нам омогућавају да се ухватимо у коштац са изазовима који су пред нама. За нас то значи довођење људи са различитим позадинама, различитим искуством, различитим увидима, различитим знањем и стварање тима у којем сви можемо да одиграмо своју улогу", закључила је Кист-Батлер.

Отварањем профила на Линктину агенција ће, додаје се, покушати да допре до људи "који нису ни помишљали да раде са њима".

GCHQ je иначе веома активан на друштвеним мрежама попут Инстаграма, где објављују снимке "закулисних радњи" безбедносне агенције, пејзаже, али и информације о историји ЛГБТ покрета.

image