Србија и Балкан

Вучић испратио кинеског председника; Си отпутовао у Будимпешту

Кина недвосмислено подржава територијални интегритет Србије, а Србија исто тако сматра да је Тајван Кина, рекао је председник Србије Александар Вучић
Вучић испратио кинеског председника; Си отпутовао у Будимпешту© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Кинески председник Си Ђинпинг завршио је дводневну посету Београду, а на аеродрому "Никола Тесла" га је испратио председник Србије Александар Вучић.

Си Ђинпинг је са супругом у Београд дошао јуче, а свечани дочек уз највише државне почасти приређен му је данас испред Палате Србија.

Председника НР Кине на црвеном тепиху дочекали су председник Вучић са супругом Тамаром, као и премијер Милош Вучевић са члановима и потпредседницима владе и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Сија је испред Палате Србија дочекао и велики број грађана Србије које је он заједно са председником Вучићем поздравио. После тога је одржан њихов заједнички састанак, а затим и састанак две делегације.

Кинески председник је изјавио је да је у данашњим разговорима са председником Србије постигнут значајан консензус и да ће Србија бити прва држава из Европе са којом ће изградити заједницу са заједничком будућношћу.

Си је додао да ће Кина и Србија заједнички применити иницијативу за глобални развој, глобалну безбедност и глобалну цивилизацију и да ће унапредити изградњу заједнице за заједничку будућност човечанства.

"Две стране ће заговарати фер приступ и правду и заједнички ће се супротставити хегемонизму и политици моћи", рекао је Си.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не може да сакрије срећу због посете кинеског председника и да Србија гаји огромно поштовање према Кини и подржава принцип једне Кине.

"Увек ће имати подршку Србије јер на томе почива Повеља УН и на томе се заснива међународно јавно право. Захвалан сам председнику Сију по питању КиМ и територијалног интегритета Србије. Имамо срећу да смо у Кини увек имали пријатеља. Рекао сам Сију да ће се Србија снажно одупирати притисцима", рекао је Вучић.

Председници су потписали Заједничку изјаву о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу, а уприличена је и церемонија размене 28 дукумената о сарадњи.

Си Ђинпинг је синоћ допутовао у Београд у пратњи супруге Пенг Лијуан, а на аеродрому "Никола Тесла" га је дочекао председник Вучић са супругом Тамаром.

Током посете кинеског председника на снази су биле посебне безбедносне мере, у оквиру којих је ангажовано 6.694 полицијских службеника, а неке улице су повремено затваране.

У част кинеског лидера Си Ђинпинга на улицама главног града вијориле су се заставе Кине и Србије.

Постављени су и билборди са натписом на српском и кинеском језику – "Добро дошли поштовани кинески пријатељи", а дуж ауто-пута бандере су окићене заставицама двеју држава.

Све најновије вести о дочеку председника Кине пратите уживо у блогу РТ Балкан

  • 8. мај 2024 • 20:20

    20:20

    Вучевић: Председниче Си хвала на посети!

    Премијер Србије Милош Вучевић испратио је кинеског председника Си Ђинпинга на аеродрому Никола Тесла, захваливши се на посети.

    "Поштовани председниче Си, драги пријатељу! Србија Вам је захвална на братској љубави и части коју сте нам указали својом посетом! Срби су народ чисте душе и великог срца и наша врата широм су отворена за сву браћу и пријатеље из Народне Републике Кине који овде са љубављу и добрим намерама долазе! Србија Вам је захвална на искреној подршци коју пружате, пре свега, на пољу очувања виталних националних интереса али и економског и привредног развоја. Надам се да ће овакве посете постати традиција! Срећан пут и до поновног сусрета, драги пријатељу", навео је Вучевић на Инстаграму.

  • 19:30

    Кинески председник завршио посету Београду; Испратио га Вучић

    Кинески председник Си Ђинпинг завршио је дводневну посету Београду, а на аеродрому "Никола Тесла" вечерас га је испратио председник Србије Александар Вучић са супругом.

    Испраћају кинеског председника и његове супруге професорке Пенг Лијуан присуствовали су и супруга председника Србије Тамара Вучић, председница Скупштине Србије Ана Брнабић, председник владе Милош Вучевић, министар спољних полова Марко Ђурић.

    У делегацији су били и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић, амбасадор Кине у Србији Ли Минг, са супругом Лу Фангцинг, као и војни аташе Кине.

    Из Београда кинески председник одлази у Будимпешту где ће се састати са тамошњим званичницима.

  • 18:05

    Вучић и Си потписали Изјаву о стратешком партнерству Србије и Кине

    Председници Србије и Кине Александар Вучић и Си Ђинпинг, потписали су данас Заједничку изјаву Републике Србије и Народне Републике Кине о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

    У Заједничкој изјави, између осталог се наводи да се Србија и Кина супротстављају наметању било каквог решења коначног статуса "Косова", и све заинтересоване стране треба да у оквиру резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 (1999), путем дијалога и консултација постигну узајамно прихватљиво решење.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 16:08

    Вучић: Даћемо све од себе да останемо искрени пријатељи Кине

    Председник Србије Александар Вучић поручио је током свечаног ручка који је приредио у част председника Кине Си Ђинпинга и његове супруге Пенг Лијуан да ће Србија дати све од себе да остане лојалан и искрен пријатељ Кини.

    "За нас је данас највећа част, поштовани председниче Си, што сте, са Вашом супругом, професорком Пенг, у посети Републици Србији. Даћемо све од себе да останемо лојални, одговорни и искрени пријатељи НР Кине, као што смо у потпуности уверени да ће НР Кина увек чврсто стајати уз свог малог пријатеља Републику Србију", објавио је Вучић на Инстаграм налогу".

    Вучић је додао је Србија мала по величини, али да има велико срце и поручио да такав однос има према Кини.

    "Хвала вам за сваку врсту помоћи и подршке. Хвала Вам и за поштовање које показујете према нашој земљи. Ово је ваша кућа, желим Вам добро здравље и да дуго владате НР Кином. Нека живи челично пријатељство НР Кине и Србије!", поручио је Вучић.

    На ручку је приређен и музички програм, извођене су песме на кинеском и српском језику, укључујући и песму "Ово је Србија"

  • 15:56

    Министарка Беговић потписала три меморандума о сарадњи са кинеским партнерим

    Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић потписала је данас, током пленарног састанка две делегације, три меморандума о разумевању са партнерима из Народне Републике Кине.

    Реч је о Меморандуму о разумевању између Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и Кинеске националне свемирске управе о сарадњи у Међународној лунарној истраживачкој станици (ИЛРС), Меморандуму о сарадњи у области иновација у истраживању и коришћењу свемира у мирне сврхе, као и Меморандуму о ублажавању сиромаштва посредством науке и технологије између Министарства науке и технологије Владе Народне Републике Кине и Министарства науке, технолошког развоја и иновација и Министарства пољопривреде.

    Министарка је истакла да је посета председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга је огромна част за Србију, као и да је почаствована што је присуствовала састанцима двојице председника, саопштило је Министарство науке, технолошког развоја и иновација.

    "Кинески народ био је са нама у најтежим моментима српске историје и ова посета представља потврду изузетних односа наше две државе. Пријатељство Републике Србије и Народне Републике Кине је ствар традиције и међусобне подршке која се негује деценијама. Република Србија јесте и увек ће бити партнер Кини и велико ми је задовољство што смо величанственим дочеком Си Ђинпинга то доказали", рекла је министарка Беговић.

  • 14:28

    Пачићи на дочеку кинеског председника

    Испред Палате "Србија" приређен је специјални дочек за кинеског председника Си Ђинпинга, a поред званичника, на црвеном тепиху, тик пред њихов долазак, су се нашли неoчекивани гости - патка са пачићима, који су желели да поздраве Сија.

    Мама патка je с поносом и необичном самоувереношћу корачала својим путем, игноришући све протоколарне норме. Њени пачићи, мали и живахни, пратили су је у стопу, чинећи да сцена изгледа још необичније и шармантније.

    Пре самог доласка кинеског председника Си Ђинпинга и његове супруге Пенг Лијуан, на платоу испред Палaте "Србијa" прошетали су се патка са пачићима. Наравно да су сви објективи и камере биле уперене у њих, а ова симпатична сцена за кратко време је постала вирална и измамила осмехе људи који су се ту затекли. Непланирани тренутак спонтаности и хумора додао је дозу лакоће и непредвидљивости формалној атмосфери.

  • 14:23

    Министар Селаковић потписао три документа о културној сарадњи Србије и Кине

    Министар културе Никола Селаковић потписао је у оквиру званичне посете председника Народне Републике Кине Србији Си Ђинпинга три документа у циљу даљег оснаживања културне сарадње која потврђује челично пријатељство између Републике Србије и Народне Републике Кине, саопштили су из Министарства културе.

    Селаковић је са амбасадором НР Кине Ли Мингом потписао Програм сарадње у области културе између два министарства за период 2025-2028 године, као и Заједничко саопштење Министарства културе Србије и Министарства културе и туризма НР Кине о званичном оснивању Кинеског културног центра у Београду, а са председником и главним уредником Кинеске медијске групе Шеном Хаисјунгом Писмо о намерама између Министарства културе и Кинеске медијске групе.

    Програм сарадње у области културе обухвата сарадњу у различитим областима културе и уметности како би се учврстиле пријатељске везе између две земље и продубило међусобно разумевање између два народа кроз унапређење међусобне сарадње и културну размену.
    Сарадња подразумева и организовање фестивала културе, сарадњу у области позоришне уметности, уметничке игре и музике, потом успостављање непосредне сарадње између установа културе две земље, али и унапређење сарадње у области заједничких археолошких активности, конзервације, рестаурације и дигитализације културног наслеђа...

    Заједничко саопштење Министарства културе Републике Србије и Министарства културе и туризма НР Кине о званичном оснивању Кинеског културног центра у Београду предвиђа развој културне сарадње између Културног центра "Иво Андрић" Републике Србије у Пекингу и Кинеског културног центра који ће ускоро бити отворен у Београду на месту некадашње Амбасаде НР Кине срушене у НАТО бомбардовању.

    Писмо о намерама Министарства културе Републике Србије и Кинеске медијске групе потписано је у циљу промовисања, јачања и омогућавања размене између народа и културне сарадње, али и продубљивања међусобног разумевања Србије и Кине, билатералне сарадње и културне размене у областима медија, културе и уметности, а у сарадњи са националним институцијама и презентовањем њихових садржаја и програма.

  • 13:35

    Вучић: Челично пријатељство између Србије и Кине нико неће моћи да раскине
  • 13:08

    Вучић и Си потписали заједничку изјаву, размењено и 28 докумената о сарадњи

    Председник Србије Александар Вучић и Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг потписали су данас у Београду Заједничку изјаву двеју земаља о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери, a на церемонији је размењено 28 докумената о сарадњи.

    Списак свих потписаних споразумима можете прочитати у посебној вести.

  • 13:07

    Си: Србија прва европска земља са којом ћемо градити заједницу са заједничком будућношћу

    Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг изјавио је да је у данашњим разговорима са председником Србије постигнут значајан консензус и да ће Србија бити прва држава из Европе са којом ће изградити заједницу са заједничком будућношћу.

    "Ми смо заједно најавили да ћемо изградити заједницу између Кине и Србије са заједничком будућношћу у Новој ери, која ће отворити ново поглавље у историји кинеско-српских односа. Пре осам година Србија је постала први свеобухватни стратешки партнер Кине у Централној и Источној Европи. Данас Србија постаје прва европска земља где ћемо изградити заједницу са заједничком будућношћу", поручио је Си.

    Додао је да Кина подржава Србију у томе да се придржава њене независности, да очува суверенитет и територијални интегритет по питању Косова и Метохије.

    Истакао је да, као прави пријатељи и добри партнери, Кина и Србија уживају политичко поверење које је снажно као стена.

    "Наша практична сарадња је унапређена, координација је блиска када је реч о међународним питањима и имамо то челично пријатељство које је само све више и више јача", нагласио је Си.

    Рекао је да су се са српским домаћинима договорили о стратешким посебним односима који су, како је рекао, на изузетно високом нивоу.

    "Договорили смо се да проширимо стратешку комуникацију, да усмеравамо ову заједницу са заједничком будућношћу у Новој ери. Две стране чврсто подржавају узајамне интересе и заиста имамо снажне политичке односе које доприносе овој заједници", поручио је Си.

    "2016. године, био сам у државној посети Србији и искусио сам топлу и срдачну добродошлицу код домаћина из српског руководства и то су заиста драга сећања и успомене које данас чувам. Вративши се после осам година, заиста сам дирнут што сам видео да под руководством и лидерством председника Вучића, српска економија и друштвени развој заиста имају снажан замајац, имају националну снагу и међународна позиција се значајно побољшала, а и животни стандард људи константно расте", рекао је Си.

    Каже да је дубоко дирнут дочеком коју му је приредио српски народ и да осетио његово пријатељство према Кини и кинеском народу.

    "Заједничко супротстављање хегемонизму и политици моћи"

    Лидер Кине је нагласио да ће две земље наставити да унапређују квалитет и продуктивну сарадњу у широком спектру области.

    "Ово ће да омогући снажан подстрек друштвеном и економском развоју двеју земаља, а то је такође и конкретан корак за унапређење универзалне економске глобализације која је за добробит свих. Обојица смо се сагласили да чврсто и константно унапређујемо сарадњу у областима као што су саобраћај и енергетска инфраструктура, а такође и да сарадњу у области иновација учинимо новим покретачем у оквиру наших билатералних односа", нагласио је председник Кине.

    Си је истакао и да ће Србија и Кина повећати размену људи у свим секторима.

    "У потпуности ћемо да унапредимо сарадњу у области културе, просвете, спорта, туризма. Србија и Кина ће такође јачати размену искустава када је реч о управљању", рекао је Си.

    Си је додао да ће Кина и Србија заједнички применити иницијативу за глобални развој, глобалну безбедност и глобалну цивилизацију и да ће унапредити изградњу заједнице за заједничку будућност човечанства.

    "Две стране ће заговарати фер приступ и правду и заједнички ће се супротставити хегемонизму и политици моћи", рекао је Си.

    Си је истакао да у циљу изградње заједнице са заједничком будућношћу укупно постоји шест практичних корака.

    Најпре, рекао је да ће "Споразум о слободној трговини Кине и Србије", који ће ступити на снагу 1. јула ове године, први корак на том путу.

    Си је нагласио да Кина подржава Србију у организовању Експа 2027, да ће послати делегацију која ће присуствовати, а да ће кинеске пословне фирме бити подстакнуте да учествују у релевантним пројектима изградње и то навео као други корак подршке.

    "Под 3 - Кина ће да увози више квалитетних, пољопривредних производа из Србије. Процедуре за извоз сувих шљива и боровница у Кину су већ завршене, а рестрикције које се тичу високо патогене авијарне инфлуенце су уклоњене", нагласио је Си.

    Као четврти корак подршке Си је навео да ће Кина подржати 50 младих научника из Србије да учествују у научно-истраживачкој размени у Кини у наредне три године.

    "Под 5 - Кина ће позвати 300 младих људи из Србије да студирају у Кини у наредне три године", рекао је Си.

    Си је нагласио да је Кина поздравила отварање директног лета од Београда до Шангаја и да подстиче авиокомпаније две земаље да отворе директне летове од Београда до Гуангџоуа.

    "Кина ће бити раме уз раме са Србијом", поручио је Си Ђинпинг.

image