Свет

Краљица Ранија: Палестинци су 7. октобар преживели 156 пута, а Израел само једном

Јорданска монархиња жестоко је критиковала зверства која се дешавају у Гази
Краљица Ранија: Палестинци су 7. октобар преживели 156 пута, а Израел само једном© Sean Gallup/Getty Images

Јорданска краљица Ранија поново је позвала на прекид непријатељстава у Гази, подвлачећи да колико год 7. октобар, односно дан када је Хамас напао Израел био трауматичан, то Израелу не даје право да врши зверство за зверством.

Краљица палестинског порекла указала је да Израелци не мрзе само Хамас, већ и "обичне Палестинце".

"Палестинци не мрзе Израелце због тога ко су, они их мрзе због онога што им раде", указала је јорданска краљица.

У разговору за Си-Ен-Ен, Ранија је одбацила аргументе Израела за покретање ваздушних напада и копнене операције у палестинској енклави, у којој је већ погинуло више од 30.000 људи.

"Колико год 7. октобар био разарајући и трауматичан, то не даје Израелу право да чини зверство за зверством. Израел је доживео један 7. октобар, али су Палестинци од тада доживели 156 седмих октобара", подвукла је она.

Јорданска монархиња, осврнула се и на недавне Бајденове позиве Израелу да повећа испоруке помоћи до Палестине, упозоравајући да "не можемо спасавати људи од глади, само да бисмо их бомбардовали до смрти".

Краљица је окривила Израел за хуманитарну кризу у Гази, истичући да је јеврејска држава одговорна за "одсецање" народа Газе од основних потрепштина као што су храна, гориво и вода.

Она је, такође, рекла да је Израел оставио народ Газе да потпуно зависи од спољне помоћи, као и да настављају да бомбардују и нападају који гладују. Изгладњивање народа Газе, Ранија је оценила као "катастрофу коју су изазвали Израелци".

"Мислим да није случајно што једну од најнасилнијих епизода овог сукоба гледамо управо под једном од најрасистичких и најоштријих влада у историји Израела", рекла је јорданска краљица, алудирајући на власт Бенјамина Нетанјахуа.

image