Свет

Америчка обавештајна заједница у паници од Трамповог другог мандата: Наклоњен је Путину, а не нама

Подршка бившег председника руском лидеру изазива забринутост стручњака за америчке интересе и безбедносне изворе у иностранству
Америчка обавештајна заједница у паници од Трамповог другог мандата: Наклоњен је Путину, а не намаGetty © Handout / Handout

Константне похвале и подршка Доналда Трампа руском председнику Владимиру Путину узнемириле су бивше обавештајне званичнике и друге експерте који страхују да би још један Трампов мандат користио Москви и наштетио америчкој демократији и интересима у иностранству.

"Трамп гледа на Путина као на моћног човека", рекла је за "Гардијан" Фиона Хил, виши сарадник на Брукингс институту и званичник за националну безбедност у прве две године Трампове администрације. "На неки начин раде паралелно јер обојица покушавају да ослабе САД, али из веома различитих разлога".

Бивши званичници се такође брину да ће Трамп уништити америчке обавештајне службе тако што ће поставити на високе положаје десничаре њему лојалне и искористити ЦИА за "обрачун са непријатељима"

Страх од другог Трамповог мандата, објашњава британски лист, укорењен је у његовом прихватању Путинове речи 2018. да се Русија није мешала у изборе 2016. године.

"Путин много више воли Трампа јер он подрива САД", каже Хил. "Трамп није забринут за националну безбедност, већ је фокусиран на себе. Са упаривањем владе и лојалиста, Трамп ће се решити виталне безбедносне експертизе", објашњава она.

"Трамп је шокантно неупућен" у спољну политику. Он је "мање претња Русији, а више САД с обзиром на његов приступ управљању", додала је бивша америчка званичница.

И други бивши званичници изражавају забринутост у вези са тим.

"Мислим да су Трамп и Путин природни другари", рекао је Даглас Лондон, пензионисани високи оперативни официр ЦИА и писац. "Добро се надопуњују. Имају заједничке циљеве".

Лондон страхује да ће Трамп употребити ЦИА као "своју преторијанску гарду. Трамп би то могао да уради користећи јединствене способности и овлашћења агенције да шпијунира, ућутка и можда чак и нанесе штету његовим непријатељима".

Слично томе, кључне демократе су дубоко забринуте због међународних и домаћих последица ако Трамп поново освоји председничку функцију.

"Не постоји буквално ништа у вези са Трампом што сугерише да би он ставио интересе наше земље испред својих интереса у готово свим околностима", рекао је демократски сенатор Шелдон Вајтхаус. "Дакле, када има близак и дуг, готово сервилан однос са страним непријатељем, који је такође мултимилијардерски олигарх, рецепт за катастрофу је очигледан".

Марк Полимеропулос, бивши високи званичник обавештајне службе каже да ће Трамп покварити односе са "старим савезницима".

"Ако Трамп победи, заборавите на Британце или Французе – два наша најбоља билатерална обавештајна партнера у Европи. Они више неће поделити било шта значајно са нама о Русији, на пример", рекао је Полимеропулос.

Са њим се слаже и Лондон и наводи да други Трампов мандат представља изузетну опасност за САД и њихове савезнике. "Трамп ужасно потцењује Путина. У његовом је интересу да САД буду заокупљене унутрашњим проблемима и политички поларизоване", рекао је он.

image