Свет

Бајден: Трамп се клања Путину

Путин напредује ка Европи, али ми се нећемо клањати, истакао је председник САД
Бајден: Трамп се клања ПутинуGetty © Photo by Samuel Corum/Getty Images

Бивши председник САД Доналд Трамп обожава лидера Руске Федерације Владимира Путина и дозвољава му да ради шта хоће, изјавио је актуелни шеф Беле куће Џозеф Бајден на свечаној вечери у престижном новинарском Клубу Гридирон.

"Као што сам рекао у свом говору о стању нације, живимо у тренутку без преседана за демократију – тренутку без преседана у историји. Демократија и слобода су буквално на удару. Путин напредује ка Европи. Мој претходник му се клања и каже: 'Уради то', (бивши) амерички председник је то заиста рекао", изјавио је Бајден на приватној вечери у поменутој новинарској организацији.

"Данас су нам се придружили премијерка Естоније (Каја Калас) и амбасадорка Украјине у Сједињеним Државама (Оксана Маркарова)… Ми се нећемо клањати, они се неће клањати, ни ја", додао је Бајден.

Потом је наставио да критикује свог ривала на председничким изборима у новембру.

"Један од кандидата (за председника) је престар и ментално болестан да би био председник, други кандидат сам ја", рекао је лидер САД премда су старост и деменција главне сметње његовом потенцијалном реизбору.

Уједно је најавио да ће у наредним месецима потпредседница Сједињених Држава Камала Харис и он доказати да је Американцима боље него пре четири године, да су превазишли пандемију, окренули ток економије и вратили америчко лидерство у свету.

Све то, како је рекао, без позива Американцима да пију варикину, чиме је алудирао на Трампов предлог током пандемије да се уноси избељивач у организам како би убио вирус корону, као и без уништавања економије, али и срамоћења пред целим светом и побуне на Капитолу.

"Волео бих да су то биле шале, али нису", рекао је шеф државе говорећи о Трампу.

По његовом мишљењу, водећи републиканац и његове присталице нису успели да оспоре изборне резултате 2020, али претња је и даље актуелна.

"Отров тече венама наше демократије. Дезинформације су свуда. Токсичан циклус беса и завере", прецизирао је Бајден, те додао да републиканци у Конгресу неће моћи да га опозову.

Бајден и Трамп ће се поново суочити у изборној трци за новог председника САД будући да с обојица изборили номинације својих партија на предизборима.

image