Свет

Трампови кандидати поражени на Аљасци

Избори између демократа и републиканаца постали су мање важни од избора "за" и "против" Трампа
Трампови кандидати поражени на Аљасциwww.globallookpress.com © Rod Lamkey

Сенаторка из редова Републиканске партије Лиза Мурковски и представница демократа Мери Пелтола победиле су на америчким међуизборима на Аљасци, што је "последњи у низу великих пораза за кандидате које подржава бивши председник САД Доналд Трамп", пише Ројтерс.

Ни други либерално оријентисани медији не крију своје одушевљење, као ни чињеницу да је избор између демократа и републиканаца постао мање важан од оног "за" и "против" Трампа - нарочито од када је бивши председник најавио да ће се кандидовати на изборима 2024. године.

Од именовања специјалног тужиоца који ће водити истрагу о Доналду Трампу, преко Твитер инквизиције која подгрева виртуелне ломаче због враћања налога бившем председнику, па све до тужбе за наводно сексуално злостављање - као да се цео (амерички) космос уротио да спречи Трампа да поново крочи у Белу кућу.

Отуда и коментари којима су пропраћени последњи резултати међуизбора. За Мурковски која представља Аљаску у Сенату од 2002. године, чини се да нема значајнијег достигнућа у каријери од тога да је "прва републиканска сенаторка која је позвала Трампа да поднесе оставку, након упада у Капитол 6. јануара, да би касније гласала и за његов опозив". 

"Хвала, Аљаско, почаствована сам што ми је још једном указано поверење", написала је на Твитеру. 

Пелтола, која је иначе прва из редова староседелаца Аљаске изабрана у Конгрес, победила је двоје републиканаца: бившу кандидаткињу за потпредседника Сару Пејлин и бизнисмена Ника Бегича.

Ројтерс подсећа да је Пејлин, бивша гувернерка из редова републиканаца, кандидатуром за потпредседника 2008. наговестила еру покрета "Чајанка" и, како тврде, поплочала пут којим ће Трамп доћи до Беле куће.

После Пелтолине победе на ранијим изборима у августу против истих кандидата, и Пејлин - коју је Трамп подржао - и Бегич притискали су једно друго да одустану и дају овом другом шансу да победи демократе.

Ипак, то се није десило, јер су обоје проценили да ће боље проћи код гласача на Аљасци која има један од највећих процената неопредељених бирача.

Било како било, ово је велики ударац за Трампову кандидатуру 2024, закључује Ројтерс. Додуше, он је камању тек најавио, али се чини да су његови противници већ увелико кренули у трку.  

image
VV inauguration
banner