Свет

Тужбама на Трампа: Новинарка пријавила силовање

Процеси против бившег америчког председника умножавају се прогресивном брзином, а последње у низу недела за које га гоне по судовима је сексуално насиље
Тужбама на Трампа: Новинарка пријавила силовањеGetty © Tom Pennington

Бивши амерички председник Доналд Трамп ових дана никако не воли да види поштара. Јер, мало мало, па му стигне нека тужба. Ако процеси против њега наставе да се овако прогресивно увећавају, кандидат за републиканског претендента на Овалну собу неће ни имати времена за своју кампању. Време ће уместо на митинзима, проводити - у судницама.

На све судске процесе које су му већ "на врату" данас је овом републиканцу стигла још једна тужба. За силовање га је тужила новинарка Џин Керол. Жена која је Трампа као свог нападача означила још 2019.године у својој књизи, пријаву је поднела свега неколико минута након што је на снагу ступио нови државни закон који омогућава жртвама сексуалног насиља да туже због напада који су се десили пре и пре више деценија.

Силовање се, како је навела, догодило у свлачионици луксузне робне куће на Менхетну 1995. или 1996. године, а Трамп је раније њене наводе прокоментарисао тврдњом да се то није догодило, јер Керол "није његов тип".

"Овај случај није ништа друго него политички трик попут многих других на дугачкој листи лова на вештице против Доналда Трампа", навела је раније Трампов адвокат Алина Хаба.

Овом, последњом у низу тужби, бивши председник САД кандидује се да постане америчка верзија српског Паје Трошка, популарног лика из серије који се иначе прославио тиме што се као редовна судска муштерија квалификовао и за самоуког "стручњака" за право.

Јер, као и код Паје Трошка, процеса, истрага или парница у којима је Трамп главни или бар споредни лик- готово је безброј.

Тако се, док се до недавно са комисијом Представничког дома натезао да ли ће им или неће доставити своју пореску документацију Трамп убрзо суочио са новим проблемом.

Изабран је специјални тужилац за поступак о његовом руковању осетљивим владиним документима пронађеним у његовом одмаралишту Мар-а-Лаго на Флориди, као и о покушајима да омета миран пренос власти на председничким изборима 2020. године, односно упад на Капитол.

И као доказ да један малер никад не иде сам, одмах затим је и Врховни суд САД одобрио објављивање његових (иначе по федералном закону поверљивих) пореских пријава пред Одбором за буџет и пореска питања Представничког дома.

А то није ни почетак, а ни крај Трампове главобоље.

Компанија за некретнине бившег америчког председника сада је такође пред судом због оптужби да је 15 година варала пореске власти. Организација "Трамп" терети се да је руководиоцима укључујући свог главног финансијског директора Алена Вајселберга, давала повластице као што су изнајмљивање и лизинг аутомобила, а те погодности нису пријављиване порезницима.

Овај процес одвојен је од грађанске тужбе тешке 250 милиона долара коју је у септембру против Трампа, троје његове одрасле деце и његове компаније, поднео њујоршки државни тужилац оптужујући их да варају банке и осигурање, тако што су преценили имовину и Трампову нето вредност.

Тужитељка Летиција Џејмс и сама ће морати да се брани пред судом јер јој је Трамп узвратио контратужбом да води "рат застрашивања и узнемиравања" против њега.

Већину процеса који се воде против њега, Трампови адвокати и присталице сматрају политичким подметачинама, иако има и оних који су свесни да милијардер није баш Јозеф К. и да је врло свестан да ниједан од ових процеса није покренут без разлога.

Неки, попут политиколога Роберта Фарлија тврде и да "ако добије парнице за Трампа је све могуће". 

image