Србија и Балкан

Курти оговара Вучића у лондонском "Телеграфу": Мали Путин, пошаљите нам војску

Премијер привремених приштинских институција сматра да је тренутно присуство НАТО трупа на "Косову" симболично, а да војника нема довољно да спречи евентуалну "инвазију Србије"
Курти оговара Вучића у лондонском "Телеграфу": Мали Путин, пошаљите нам војску© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Британија би требало да пошаље више трупа на Косово како би спречила рат на Западном Балкану, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти за британски "Телеграф".

Сматра да је тренутно присуство НАТО трупа на Косову "симболично" и то не би било довољно да спречи "инвазију Србије", и тврди да су српске војне базе позициониране за напад.

На питање да ли Велика Британија треба да повећа своје војно присуство у региону, Курти каже: "Велика Британија је део НАТО-а и они делују на тај начин. Верујем да би на Косову требало да буде више НАТО трупа".

Курти је навео да, иако је присуство трупа било "значајно" на северу, где живи већински српско становништво, "није повећано много", већ "симболично".

Иако НАТО има 4.000 војника на терену на КиМ, Курти је рекао да би тзв. Косово могло да буде "још боље заштићено", те да би "НАТО могао и требало да буде више ангажован на Косову, и војно и политички због претње из Београда".

Навео је и да је од Брисела тражио више трупа неколико пута, па и пре почетка сукоба у Украјини 2022, као и прошле године, након трагичних дешавања у Бањској.

Након случаја "Бањска" на Косово је стигло још око 200 британских војника, уз 400 британских војника који су тамо већ стационирани. Данас је 45 британских војника укључено у контигент НАТО-а на Косову, подсећа "Телеграф".

Курти је, како се наводи, показао снимке из ваздуха који, према његовим речима, приказују више од 40 војних касарни у Србији, за које тврди да су "стратешки позициониране и за одбрану Београда и за напад на Косово".

Наводи да је 48 српских истурених оперативних база "стационираних дуж границе од 381 километара са Косовом", изразивши уверење да је у питању 28 војних и 20 база жандармерије, у којима је између 50 и 150 људи.

Курти је указао и да "планински терен Косова који отежава одбрану", али и на 16 илегалних путева које су Срби користили за "шверц муниције и војне опреме у подручја са већинским српским становништвом, која су у међувремену затворена".

"Они (Србија) чекају прилику да нас нападну", рекао је Курти.

Пријатељство са Русијом трну у оку

Поново је председника Србије Александра Вучића назвао "малим Путином", због "пријатељства са руским председником", али и навео да "није чудо што је у децембру прошле године Вучић показао јавно дивљење Илхаму Алијеву, председнику Азербејџана, када је од јерменских снага преузео спорни регион Нагорно-Карабаха, с обзиром на Вучићеву амбицију да заузме Косово".

"Због претње коју нам Србија представља и због њихове многобројне везе са Кремљом, да имамо више капацитета и способности за нашу војску и полицију и више НАТО трупа повећало би безбедност Косова и региона", убеђен је Курти.

"Телеграф" подсећа и да је Курти 1990-их био у затвору, али и да је тих година Александар Вучић у Србији био министар информисања.

"Он је и даље на власти и ја сам постао премијер, али немам мржњу према Србима. Али, желим да Србија промени свој став и приступ Косову како бисмо нормализовали односе. Верујем у правду без освете. Не верујем у освету. Ако постоји освета, не може бити правде", рекао је Курти.

image