Свет

Вашингтон разматра санкционисање "Хуавејеве" тајне мреже сарадника: Претња по безбедност САД

"Хуавеј" је прошле године представио нови напредни телефон
Вашингтон разматра санкционисање "Хуавејеве" тајне мреже сарадника: Претња по безбедност САДGetty © Future Publishing / Contributor

Бајденова администрација разматра да на црну листу стави бројне кинеске компаније које производе полупроводнике и које су, наводно, повезане са "Хуавејом", након што је телеком гигант прошле године забележио значајан технолошки напредак, пише "Блумберг".

Такав потез би означио још једну ескалацију у америчкој кампањи "обуздавања" кинеске индустрије полупроводника и вештачке интелигенције. Санкције би требало да појачају притисак на кинеску фирму која је упркос санкцијама прошле године представила мобилни телефон са напредним процесором за који су многи у Вашингтону мислили да превазилази њихове могућности.

Компаније које би могле да буду на црној листи укључују произвођаче чипова "Ћингдао", "СвејШур", "Шенжен Пенсун", ПСТ као и водећег кинеског произвођача меморијских чипова, "ЧангКсин мемори технолоџиз".

"Додавање више кинеских компанија на листу санкционисаних ентитета је врло вероватно", сматра аналитичар "Едисон Ли. "То је лако имплементирати и оправдати, а додатно ће блокирати одређене кључне кинеске компаније да буду у могућности да искористе постојеће рупе у извозним ограничењима".

Влада САД врши притисак на савезнике, укључујући Холандију, Немачку, Јужну Кореју и Јапан, да додатно пооштре ограничења кинеском приступу технологији полупроводника. "Хуавеј" је једна од компанија у срцу те кампање, као и напора Пекинга да смањи своје ослањање на западну технологију.

Није јасно да ли Министарство трговине, које управља такозваном листом санкционисаних ентитета, има додатне доказе који повезују компаније са "Хуавејем", али како САД имају овлашћење да санкционишу предузећа која виде као опасност за њихову националну безбедност, званичници не морају нужно да доказују штетне или незаконите активности у прошлости.

Неизвесно је када ће амерички званичници донети коначну одлуку, рекли су извори за "Блумберг", истичући да ће тајминг вероватно зависити од статуса односа између Вашингтона и Пекинга - на чијем побољшању су обе стране радиле последњих месеци. Очекује се да ће министарка финансија Џенет Јелен поново посетити Кину 2024. године, а највиши званичници су разматрали могућност телефонског разговора председника Џозефа Бајдена и кинеског лидера Си Ђинпинга некад овог пролећа.

"Хуавеј" је додат на листу санкционисаних ентитета 2019. године, што значи да не може да купује америчку технологију осим ако продавци не добију специјалну извозну дозволу од Министарства трговине. Иако су те санкције годинама утицале на производњу паметних телефона "Хуавеј", компанија је у августу представила "мате 60" уређај који покреће чип од седам нанометара направљен у Кини — и почела је да продаје телефон док је министарка трговине Ђина Рејмондо била у посети земљи.

image