Свет

Европа не може да се одбрани без америчке помоћи

Главне области у којима је ЕУ потпуно зависна од САД су противваздухопловна и противракетна одбрана, информационо-комуникациони системи и ракете дугог домета
Европа не може да се одбрани без америчке помоћиGetty © Alexander Welscher/picture alliance

Државе Европске уније и даље су веома зависне од Сједињених Америчких Држава када се ради о одбрамбеним питањима, а ова ситуација се неће променити у скорој будућности, преноси "Блумберг, позивајући се на речи неименованог европског дипломате.

Како наводи амерички лист, ЕУ неће бити у стању да се одбрани без помоћи САД у наредних 10 година. Ово значи да би у случају да буду нападнуте од било које државе (највероватније Русије, јер се она види као главна претња по ЕУ и НАТО), европске државе морале да рачунају на подршку САД, сматра поменути дипломата.

Главне области у којима је ЕУ потпуно зависна од САД су противваздухопловна и противракетна одбрана, информационо-комуникациони системи и ракете дугог домета. Једноставно речено, европске државе немају довољну количину набројаних средстава, због чега могу само да се надају да ће им САД помоћи.

Ипак, како преноси "Блумберг" постоји ризик да у одређеним случајевима ЕУ неће моћи да рачуна на америчку помоћ, бар не у довољном обиму.

Осврнули су се на неспособност држава ЕУ да уложе довољну количину новца у области одбране и безбедности, као и да помогну Украјини.

Најгори сценарио за ЕУ, би према њиховом схватању, био поновни долазак Доналда Трампа на власт, јер то повећава ризик од иступања САД из НАТО, наводи се у тексту.

"Блумберг" даље закључује да уколико Русија победи у сукобу са Украјином, а САД иступе из НАТО, државе ЕУ мораће да утроструче своје присуство на источним границама Алијансе.

Међутим, ту се поставља питање да ли су европске државе уопште способне за ово, будући да је нпр. Бундесвер остао без знатне количине наоружања управо због константних испорука Украјини. Са друге стране британска морнарица није у стању да пошаље ни један већи брод у Црвено море ради борбе против Хута, док се готово све државе суочавају са мањком људства у редовима оружаних снага.

image