Свет

"Дејли мејл": Застрашујуће да педофили у Калифорнији бивају осуђени на мање од годину дана затвора

Велика је вероватноћа да ће ови осуђеници чим изађу из притвора напасти друго дете, али постоји огроман притисак да се смањи број затвореника, упозоравају амерички тужиоци
"Дејли мејл": Застрашујуће да педофили у Калифорнији бивају осуђени на мање од годину дана затвораwww.globallookpress.com © Stephan Goerlich

Педофили у Калифорнији, осуђени због силовања деце млађе од 14 година, из затвора излазе после мање од годину дана, открива истрага "Дејли мејла".

Анализа калифорнијске базе података о сексуалним преступницима показује да је на хиљаде злостављача деце пуштено на слободу након само неколико месеци затвора, што је посебно забрињавајуће у светлу актуелне полемике око релативизације педофилије у САД. 

Садашњи и бивши амерички тужиоци за сексуалне злочине рекли су да су бројке "застрашујуће" и "срамне".

За "развратне или ласцивне радње са децом млађом од 14 година" осуђено је више од 7.000 преступника, али су, како показују подаци, сви они врло брзо поново слободно шетали улицама. 

И други осуђеници који су починили неке од најужаснијих злочина над децом, попут 365 педофила који су дугорочно сексуално злостављали децу или три случаја киднаповања деце млађе од 14 година са намером силовања, такође су провели једнако мало времена у затвору, преноси "Дејли мејл".

Бивши тужилац за сексуалне злочине у Лос Анђелесу Семјуел Дордулијан рекао за "Дејли мејл" да је "шокиран" овом статистиком и да је она "застрашујућа за друштво".

"Статистике јасно показују да се педофили не реформишу. Они ће изаћи и поново ће починити злочин. Тиме што пуштамо ове људе раније, повећавамо број жртава, и то је застрашујуће", рекао је Дордулијан.

Није јасно је да ли је слична ситуација и у другим америчким државама, зато што је "Дејли мејл" имао приступ само калифорнијским подацима о сексуалним преступницима.

Карлос Александер Нахуе (48) је 2015. године проглашен кривим за "континуирано сексуално злостављање детета", a осуђен je на само два дана затвора и пет година условне казне. Овај предатор који је признао злочин сада живи само један блок даље од вртића и три блока даље од основне школе.

Четрдесетседмогодишњи Галтерио Лопез Контрерас оптужен је у мају 2014. године за континуирано сексуално злостављање детета.

Он је склопио споразум са тужиоцима и изјаснио се кривим, иако је првобитно осуђен на три године затвора, Контрерас је одслужио само 305 дана казне, дакле мање од једне године. 

Тијери Арманд Коста (61) осуђен је за развратне радње над особом млађом од 14 година и искоришћавање малолетника за прављење дечије порнографије 2014. године, али је пуштен из затвора након само неколико месеци, показују информације из базе података које преноси "Дејли мејл".

Срамота Калифорније

"Некада смо давали све од себе да злостављачи деце добију што је могуће дуже затворске казне, зато што смо знали да је велика вероватноћа да ће поновити кривично дело чим изађу из притвора", рекао је бивши тужилац за "Дејли мејл".

Дордулијан је указао на политику коју подржава гувернер Калифорније Гавин Њусом, а која дозвољава скраћивање казни како би се смањио број затвореника.

"То је био притисак у последњих пет година – раније пуштање људи из затвора. Али овакви појединци не могу да буду рехабилитовани, то су показале студије. Они ће повредити још неко дете. То је веома, веома застрашујући тренд", додао је Дордулијан који је сада адвокат и заступа жртве сексуалног злостављања.

Према америчком министарству правде, сексуални преступници имају најмање четири пута веће шансе да понове злочин него други криминалци.

Џон Хатами, специјалиста за сличајеве злостављање деце у канцеларији окружног тужиоца Лос Анђелеса рекао је за "Дејли мејл" да је ситуација "срамотна", при чему је додао да се проблем кратког затворског времена за педофиле у Калифорнији само погоршава.

"Калифорнијско одељење за поправке и рехабилитацију чак не обавештава жртве и њихове родитеље и старатеље о овим раним пуштањима на слободу и то је срамотно. Штавише, већина ових сексуалних преступника који су превремено пуштени на слободу уопште нису рехабилитовани. Ово ће директно угрозити будућу генерацију наше деце и целу нашу заједницу", рекао је Хатами.

Хатами је закључио да је срамота то што Калифорнија не даје приоритет безбедности и добробити деце.

image
VV inauguration
banner