Свет

Све већа гужва у Црвеном мору: Стигли и руски бојни бродови

"Блумберг" наводи да је из извештаја нејасно крајње одредиште бродова, као и разлог зашто их је Русија послала у то подручје
Све већа гужва у Црвеном мору: Стигли и руски бојни бродовиwww.globallookpress.com © Iranian Army Office/Keystone Press Agency

Руски бродови Тихоокеанске морнарице прошли су мореуз Баб ел Мандеб и ушли у Црвено море, јавља ТАСС, а преноси "Блумберг", позивајући се на извештаје прес-службе руске Пацифичке флоте.

У питању су ракетна крстарица "Варјаг" и фрегата "Маршал Шапошњиков", а према извештају руске Пацифичке флоте, бродови извршавају "задате задатке у оквиру далекометне поморске кампање".

"Блумберг" наводи да је из извештаја нејасно крајње одредиште бродова, као и разлог зашто их је Русија послала у то подручје.

Почетком месеца, бродови ратних морнарица Русије, Кине и Ирана отпочели су заједничке вежбе "Поморски безбедносни појас – 2024" у Оманском заливу, а између осталог, увежбаваће ослобађање брода који су заробили пирати, саопштило је руско Министарство одбране.

Јеменски Хути нападају комерцијалне бродове у региону Црвеног мора у знак солидарности са Палестинцима у Гази.

Напади Хута у Црвеном мору пореметили су глобални бродски транспорт и приморали поморске фирме да се преусмере на дуже и скупље руте око јужне Африке, а такође су подстакли бојазан да би се рат између Израела и Хамаса могао проширити и дестабилизовати шири Блиски исток, наводи агенција.

Међутим, амерички и британски ратни бродови у Црвеном мору већ недељама гађају мете Хута у покушају да одврате напада на трговачке бродове, док Иран, који подржава Хуте, има шпијунски брод непосредно испред Црвеног мора. У близини је и француски брод, пише "Блумберг".

САД и Британија су у јануару почеле да изводе нападе на положаје Хута у Јемену, у знак одмазде за нападе на бродове у Црвеном мору.

Хути су објавили да руски и кинески бродови могу да плове кроз Црвено море и Аденски залив и да неће бити нападнути, објавио је "Блумберг", позивајући се на неколико извора који имају сазнања о томе.

У замену за ненападање бродова, две земље би могле да пруже политичку подршку Хутима у телима као што је Савет безбедности Уједињених нација, наводе извори.

За сада је нејасно како би се та подршка манифестовала, али би могла укључивати блокирање доношења резолуција против те групе.

Русија је такође тражила поморску базу на Црвеном мору у Судану, иако би грађански сукоб у тој земљи могао да поништи те планове.

image