Свет

"Поморски појас безбедности – 2024": Здружене поморске вежбе Русије, Ирана и Кине у Оманском заливу

Представници ратних морнарица Пакистана, Казахстана, Азербејџана, Омана, Индије и Јужне Африке ће присуствовати као посматрачи, саопштило је руско Министарство спољних послова
"Поморски појас безбедности – 2024": Здружене поморске вежбе Русије, Ирана и Кине у Оманском заливуwww.globallookpress.com © Iranian Army/Keystone Press Agency

Руско Министарство спољних послова саопштило је да је група руских ратних бродова стигла данас у Иран како би учествовала у вежбама са Ираном и Кином у Оманском заливу и Арабијском мору.

"Руски бродови ће учествовати у поморској вежби 'Поморски појас безбедности – 2024'. У њој ће учествовати и бродови и поморска авијација Ирана и Кине. Представници ратних морнарица Пакистана, Казахстана, Азербејџана, Омана, Индије и Јужне Африке ће присуствовати као посматрачи", саопштило је министарство.

Како се наводи, практични део вежби биће одржан у водама Оманског залива у Арапском мору.

Главна сврха маневара је разрада плана за безбедност поморских привредних активности, наводи се у саопштењу.

Министарство је додало да ће поред ракетне крстарице "Варјаг" бити укључена и фрегата Маршал Шапошњиков, два ратна брода и брод за снабдевање кинеске морнарице, као и више од десет бродова, чамаца, помоћних пловила и три хеликоптера иранске морнарице. укључени у вежбе.

image