Свет

"Фајненшел тајмс": САД водиле тајне разговоре са Ираном око ситуације у Црвеном мору

Индиректни преговори у Оману вођени су са циљем да се зауставе напади Хута које подржава Техеран
"Фајненшел тајмс": САД водиле тајне разговоре са Ираном око ситуације у Црвеном моруGetty © Mohammed Hamoud / Contributor

САД су почетком године водиле тајне разговоре са Ираном у покушају да убеде Техеран да искористи свој утицај на јеменске Хуте да окончају нападе на бродове у Црвеном мору, пише "Фајненшел тајмс" позивајући се на америчке и иранске званичнике.

Индиректни преговори, током којих је Вашингтон изразио забринутост и због ширења иранског нуклеарног програма, одржани су у јануару у Оману, рекли су званичници.

Делегацију САД предводили су саветник Беле куће за Блиски исток Брет Макгурк и његов изасланик за Иран Абрам Пејли. Заменик иранског министра спољних послова Али Багери Кани, који је и главни преговарач Техерана о нуклеарном програму, представљао је Исламску републику. Омански званичници нису директно учествовали у разговорима иранских и америчких представника.

Амерички званичници виде индиректни канал са Техераном као начин да се размотри "читав низ претњи које потичу из Ирана". То укључује разумевање "шта треба да ураде како би спречили шири сукоб", рекао је извор упознат са разговорима.

Друга рунда преговора у којој је учествовао Макфурк била је заказана за фебруар, али је одложена јер је саветник Беле куће у име САД посредовао у покушају постизања споразума између Израела и Хамаса.

"Имамо много канала за преношење порука Ирану", рекао је портпарол Стејт департмента не пружајући друге детаље. Из Стејт департмента наводе и да су од 7. октобра сви "фокусирани на читав спектар претњи које потичу из Ирана, и на потребу да Иран прекине своју свеобухватну ескалацију".

Од почетка рата на Блиском истоку, Хезболах - либански покрет који подржава Иран, свакодневно размењује ватру са Израелом. У међувремену, Хути нападају бродове у Црвеном мору - трговачке и америчке. Амерички званичници су у више наврата оптуживали Техеран да Хуте снабдева дроновима, ракетама и обавештајним подацима за извођење напада.

Иран признаје политичку подршку Хутима, који контролишу северни Јемен и своје нападе представљају као као подршку Палестинцима. Међутим, Техеран инсистира на томе да Хути делују независно. "Иран је више пута говорио да има само облик духовног утицаја. Он не може да наређује Хутима, али може да преговара и разговара", рекао је неименовани ирански званичник.

Док је крајњи циљ Ирана да истера америчке снаге из Ирака и Сирије, Техеран је јасно ставио до знања да жели да избегне директан сукоб са САД или Израелом и да избегне потпуни регионални рат.

Амерички званичници признају да сама војна акција неће бити довољна да одврати Хуте, и верују да ће Техеран на крају морати да изврши притисак на групу да обузда своје активности.

Западне силе су такође забринуте због иранског нуклеарног програма јер Техеран наставља да обогаћује уранијум на ниво који је близу нивоа потребног за производњу оружја.

image