Свет

Банкман-Фрид осуђен на 25 година затвора због преваре и колапса крипто берзе FTX

Бившем милијардеру прети укупно 110 година затвора
Банкман-Фрид осуђен на 25 година затвора због преваре и колапса крипто берзе FTXGetty © Michael M. Santiago / Staff

Бивши милијардер Сем Банкман-Фрид осуђен је на 25 година затвора због организовања преваре "тешке" осам милијарди долара која је довела до колапса берзе криптовалута FTX.

Амерички окружни судија Луис А. Каплан изрекао је казну пошто је Банкман-Фрид рекао да му је "жао због онога што се догодило". Након што је прошле године осуђен за седам кривичних дела, укључујући превару и заверу, прети му укупно 110 година иза решетака.

Некадашњи милијардер постао је симбол малверзација и похлепе у свету криптовалута након што је његова изузетно популарна берза пропала, разоткривајући вишегодишњу превару, наводи "Блумберг". Банкман-Фрид (32) је негирао да је свесно починио превару и тврдио је да су он и његова крипто империја били жртве пада тржишта 2022.

Каплан је одбацио изјаву Банкман-Фрида, рекавши да се није заиста покајао.

На суђењу, тужиоци су рекли да је Банкман-Фрид извукао милијарде долара из FTX-а и пребацио их у свој сестрински хеџ фонд, "Аламеда рисерч" и трошио их на шпекулативне инвестиције, више од 300 политичких донација и скупе некретнине.

Суочени са нестабилношћу тржишта, клијенти су почели да траже свој новац 2022. године, а Банкман-Фрид је користио средства клијената FTX да их врати док берза није поднела захтев за банкрот у новембру 2022. када се Банкман-Фрид повукао са места главног извршног директора.

image