Економија

FTX дугује скоро 3,1 милијарду долара својим повериоцима

Због пропасти ове берзе криптовалута око милион клијената и других инвеститора суочава се са енормним губицима
FTX дугује скоро 3,1 милијарду долара својим повериоцимаwww.globallookpress.com © Rafael Henrique

Берза криптовалута FTX, која је 11. новембра поднела захтев за банкрот, саопштила је да дугује својим највећим повериоцима (њих 50) скоро 3,1 милијарду долара, преноси Ројтерс.

Десет највећих поверилаца потражује од пропале берзе око 1,45 милијарди долара, наводи се у њиховом судском поднеску.

Због пропасти некадашње велике брокерске куће за трговање криптовалутама око милион клијената и других инвеститора суочиће се са укупним губицима израженим у милијардама долара.

Криптоберза је саопштила и да је почела с прегледом своје имовине широм света и да се припрема за продају или реорганизацију неких предузећа.

Иначе, оснивач FTX-а Сем Банкман-Фрид сумњичи се за прање новца преко своје берзе а у корист Демократске партије. Уложио је скоро 38 милиона долара у кампању Демократске партије за међуизборе, поставши други највећи донатор странке, одмах иза Џорџа Сороша.

Утицајни амерички политички коментатор Мајкл Севиџ објавио је да су се десетине милијарди долара, које су послате из Сједињених Држава у Украјину као "војна помоћ", заправо вратиле у САД у облику криптовалуте користећи управо криптоберзу FTX.

"Чини се да је Украјина примила новац од САД, Украјина га је послала FTX-у, а FTX га је послао демократама који су гласали да се новац пошаље Украјини. Неки посматрачи би закључили да се ради о чистом криминалу, прању новца и завери како би се прекрили закони о финансирању кампање", истакао је Севиџ на свом сајту.

image