Свет

Прва посета Вашингтону од 2019: Ердоган путује у САД

Односи две земље били су затегнути претходних година, али се налазе у узлазној фази од када је Анкара ратификовала апликацију Шведске за чланство у НАТО-у
Прва посета Вашингтону од 2019: Ердоган путује у САД© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган посетиће Сједињене Америчке Државе 9. маја, саопштио је турски безбедносни званичник, преноси Ројтерс.

То ће бити његова прва посета Вашингтону од 2019. године, када се састао са тадашњим председником Доналдом Трампом, са којим је неговао блиске односе, напомиње та агенција.

Односи две земље били су затегнути претходних година, али се налазе у узлазној фази од када је Анкара ратификовала апликацију Шведске за чланство у НАТО-у.

Ипак, тензије и даље постоје, пре свега када је реч о милитантима на северу Сирије, који уживају подршку Вашингтона, али које Анкара сматра терористима.

Извор Ројтерса није изнео више детаља о састанку, али је рекао да ће у Вашингтон допутовати и директор турске обавештајне агенције Ибрахим Калин, који ће се састати са члановима америчког Представничког дома.

Турски министри спољних послова и одбране, Хакан Фидан и Јашар Гулер, недавно су се састали са америчким званичницима, додаје Ројтерс.

Аналитичари верују да ће двојица председника разговарати о рату у Појасу Газе – у контексту оштрих критика Израела које је изнео Ердоган – као и сарадње у области одбране, након што су САД одобриле продају авиона Ф-16 Турској.

image