Србија и Балкан

Куртију се привиђају Руси и у Хагу: "Косово" је успешна прича НАТО-а, а Москва жели да пропадне

Премијер привремених приштинских институција говорио је за британски "Тајмс" о суђењу вођама терористичке Ослободилачке војске Косова
Куртију се привиђају Руси и у Хагу: "Косово" је успешна прича НАТО-а, а Москва жели да пропаднеwww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Spicker

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, говорећи подовом суђења челницима терористичке Ослободилачке војске Косова у Хагу изјавио је да никада није подржавао рад Специјалног суда, јер сматра да би то помогло Србији да "ревидира историју" померајући фокус на злочине Албанаца.

"Подржавам одговорност за рат. Међутим, сматрам да је неправедно да се рефлектори упере на Косово, а Србија не само да је одбила да преузме одговорност за своје злочине, већ их и пориче", каже Курти за британски "Тајмс".

Наравно, интервју није могао да прође без спомињања Русије коју Курти види свуда, а сад и у Хашком трибуналу за којег тврди да је охрабрио руску регионалну игру подривања Косова.

Курти верује да Кремљ на Косову и Метохији, као и на Балкану уопште види могући "други фронт" против НАТО-а након Украјине.

"Косово је прича о успеху НАТО-а, Руси желе да пропадне", сматра Курти.

Додао је да се на 160 километара од његове канцеларије у Приштини налази руска база, мислећи на хуманитарни центар у Нишу. "Пун је шпијуна и агената који учествују у хибридном рату", каже Курти.

Такозвано Косово издвојило је 16 милиона евра за одрбану Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија који се терете за ратне злочине и злочине против човечности, а правници и аналитичари су сагласни да су вође тзв. ОВК ангажовали врхунске адвокате који имају велико искуство међу којима су многи већ добро познати на простору бивше Југославије.

Ангажовани су најбољи западни адвокати како би покушали да одбране челнике ОВК који су деведесетих у војничким униформама убијали Србе, али и Албанце који нису подржавали терористе, о чему ће у Хагу сведочити више од 300 сведока.

У Приштини су организовани протести против рада Специјалног суда у хагу како би се пружио додатни притисак на рад трибунала који ће осветлити део историје у којем је Запад помагао и стајао иза оних који су извршили бројне злочине.

image