Србија и Балкан

Европска унија опрезна са српским званичницима: Могу да пренесу Русима и Кинезима

Све државе чланице ЕУ, као и европске институције, тврди Радио Слободна Европа, веома су свесне веза званичних власти Београда са Москвом у многим различитим областима и нивоима
Европска унија опрезна са српским званичницима: Могу да пренесу Русима и Кинезима© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Званичници Европске уније (ЕУ) посвећују посебну пажњу када деле информације са званичницима из Србије, због опрезa да осетљиве информације не стигну до Русије или Кине, потврдио је то за Радио Слободна Европа (РСЕ) један високи званичник ЕУ.

Овај саговорник РСЕ у Бриселу тврди да сви званичници ЕУ "добро знају са ким имају посла", када се ради о интеракцијама и контактима са било ким из Србије.

Све државе чланице ЕУ, као и европске институције, тврди овај извор, веома су свесне веза званичних власти Београда са Москвом у многим различитим областима и нивоима.

Бриселски званичници опрезни су са саговорницима из Србије, наводи овај извор и потврђује да се не деле осетљиве информације које би могле бити интересантне Русији или Кини.

"Другим речима, у погледу поверљивости, безбедности, одбране, обавештајних служби и стратешких интереса ЕУ, Србија има веома мали кредибилитет у очима европских партнера”, рекао је за РСЕ једна званичник у Бриселу.

Повод са овај коментар била је недавна потврда да је представник Војног синдиката Србије Новица Антић повезан са руским безбедносним структурама.

Позивајући се на документе европских обавештајних служби, европски портал "Политико" објавио је да је Новица Антић "руски утицајни агент".

Новица Антић је у својству војног синдикалног лидера посетио Европски парламент у октобру 2023. године и састао се са неколико европских заступника, тврди овај медиј.

Док је посета Европском парламенту потврђена и документована, за РСЕ је речено да Новица Антић није посетио ни једну другу европску институцију у Бриселу.

Петер Стано, портпарол ЕУ, потврдио је за РСЕ да није било контакта званичника из Европске службе за спољну акцију (ЕЕАС) са Антићем, нити је он посетио просторије ЕЕАС у назначеном року.

Портпарол Стано подсећа да је Србија у процесу преговора о пуноправном чланству у ЕУ који, према њему, имплицира и усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Европска унија, тврди Стано, жели да рачуна на Србију као на поузданог европског партнера за заједничке принципе, вредности, безбедност и просперитет.

"ЕУ је била кристално јасна са нашим партнерима, укључујући земље кандидате као што је Србија. Односи са Русијом не могу бити уобичајени са режимом Владимира Путина и у сенци ничим изазване и неоправдане инвазије Русије на Украјину. Русија, њена политика и активности представљају директну претњу европском миру, безбедности и стабилности и према њој треба поступати у складу са тим", поручио је Стано.

Медиј подсећа да званични Београд није прекинуо везе са Кремљем и до данас се, упркос позивима Брисела и није придружио санкцијама Русији.

Председник Србије Александар Вучић упозорио је, у недавном обраћању нацији, да Запад од Србије тражи три ствари: да призна независност "Косова" и одрекне се Републике Српске, уведе санкције Руској Федерацији и заузме антикинески став, и довођење марионетског режима на власт у Србији.

image