Свет

Покупио цео сервис за ручавање: Краде се и у Бајденовом авиону

Међу "сувенирима" које новинари понесу са путовања су брендиране јастучнице, чаше и позлаћени тањири
Покупио цео сервис за ручавање: Краде се и у Бајденовом авиону© Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough

Изгледа да сви краду у авиону "Аир Форс уан" (Air Force One), америчког председника Џозефа Бајдена, преноси "Политико", који се позабавио упозорењем упућеним новинарима који путују у авиону заједно са Бајденом.

Удружење дописника Беле куће позвало је новинаре који путују са председником САД Џозефом Бајденом да престану да краду сувенире предмете из његовог председничког авиона.

Међу "сувенирима" које новинари понесу са путовања су брендиране јастучнице, чаше и позлаћени тањири, преноси Би-Би-Си њуз.

Таква крађа је забрањена, "одражава се лоше" на новинаре који путују са председником и мора да престане, пише у саопштењу Удружења.

Међу украденим предметима се често нађе и прибор за јело или пешкири, а према неким новинарима, та пракса траје годинама уназад.

Сумњиво звецкање посуђа

Истрага, духовита али и детаљна, "Политика" почела је од мејла који је почетком фебруара послат члановима Удружења новинара Беле куће.

Председница престижног удружења Кели О’ Донел упутила је оштар позив на ред после нестанка предмета у одељку за новинаре најпознатијег и најбезбеднијег авиона на свету.

Када амерички председник путује, са њим је 13 новинара који путују у задњем делу његовог "Боинга".

Оброци и пиће им се служе у лету, увек о трошку медија из којих су, као и само путовање.

Посада редовно дели, као сувенире, пакетиће бомбона са печатом и потписом председника.

Такође је могуће купити чаше и друге брендиране предмете током лета.

Али то није довољно за све путнике, пренео је "Политико", који помиње сумњиво звецкање посуђа које се понекад чује из торбе новинара који се искрцавају.

Неименовани бивши дописник једног великог листа рекао је да је скупио толико тањира са златним ободима из авиона, да је једном позвао госте на вечеру служећи им јело из тих тањира.

image