Свет

Израелска војска признала напад на хуманитарни конвој

То је озбиљан инцидент који није требало да се догоди, саопштио је ИДФ поводом напада у којем је погинуло седам хуманитараца
Израелска војска признала напад на хуманитарни конвој© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) признале су да су грешком напале хуманитарни конвој у Гази када је погинуло седам хуманитараца Светске централне кухиње, преноси портал "Тајмс ов Израел".

ИДФ је навео да је напад у близини града Деир ал Балах озбиљан инцидент који није требало да се догоди. Али, како је наглашено, још увек не знају све околности како је дошло до тога да се на удару војних снага нађу хуманитарци. 

Очекује се да ће резултати иницијалне истраге ИДФ-а о инциденту бити јавно објављени наредних дана, док ће независно војно тело спровести детаљнију истрагу.

У видео-изјави раније данас, портпарол ИДФ-а контраадмирал Данијел Хагари рекао је да је разговарао са оснивачем Светске централне кухиње и изразио саучешће због жртава напада.

Светска централна кухиња саопштила је раније да је седам њених радника убијено касно синоћ у нападу на њихово возило у централној Гази, након што су помогли у испоруци хране и других залиха у северну Газу, где су стигли неколико сати раније, као и да организација обуставља рад у региону. Страдали су били из Аустралије, Велике Британије, Палестине, Пољске, САД и Канаде, а израелска војска обећала је да ће спровести истрагу на највишем нивоу.

image