Свет

Индија и Кина у клинчу око Тибета: Кинеска имена на 30 места у једном од региона

Преименовање је обухватило 11 стамбених подручја, 12 планина, четири реке, језеро, планински превој и део земље, са 30 нових имена на тибетанском и пинјин језику - помоћном изворном кинеском језику
Индија и Кина у клинчу око Тибета: Кинеска имена на 30 места у једном од региона© Tanjug/AP Photo/Dar Yasin

Индија је данас оштро реаговала на кинеско "преименовање" географских појмова у региону Аруначал Прадеш, на који полажу право обе земље и који се налази дуж 3.488 километара дуге "Линије стварне контроле" која раздваја два суседа. 

Кинеска војно-цивилна управа преименовала је прошле суботе 30 појмова у спорном пограничном региону, назвавши Зангнан делом јужног Тибета, преноси "Глобал тајмс".

Преименовање је обухватило 11 стамбених подручја, 12 планина, четири реке, језеро, планински превој и део земље, са 30 нових имена на тибетанском и пинјин језику - помоћном изворном кинеском језику.

"Кина је упорна у својим бесмисленим покушајима да преименује места у индијској држави Аруначал Прадеш. Чврсто одбацујемо такве покушаје", рекао је портпарол индијског министарства спољних послова.

Министар спољних послова Субрамањам Џаишанкар је назвао кинеско преименовање локација "бесмисленим". Он је рекао да је Њу Делхи одлучно одбацио такве покушаје и види Аруначал Прадеш као "саставни и неотуђиви део Индије". 

Реакција Индије овога пута била је слична као и прошле године када је Пекинг објавио нову "стандардну карту" која је приказивала Зангнан и висораван Аксаи Чин као делове Кине. Њу Делхи је одбацио карту и уложио "оштар дипломатски протест" против Кине.

Најновије затезање односа долази усред већ раније затегнутих између два азијска нуклеарна гиганта. Наиме, Пекинг је прошлог месеца критиковао посету индијског премијера Нарендре Модија Аруначал Прадешу, тунелу у Хималајима - "Села", назвавши га "инжењерским чудом". Оцењује се да би ово могло да убрза распоређивање индијских трупа на граници са Кином. Њу Делхи је узвратио, наводећи да "понављање неоснованих аргумената не даје таквим тврдњама никакву валидност".

Без обзира на то, две земље су прошле недеље одржале нову рунду граничних преговора, који нису довели до већег помака.

Тензије на индијско-кинеској граници ескалирале су 2020. након што је у сукоб у долини Галван било мртвих на обе стране. Индијска војска је од тада задржала висок ниво борбене готовости, док је влада појачала развој инфраструктуре у региону.

У међувремену, Вашингтон је недавно "признао" Аруначал Прадеш као део Индије и успротивио се "кинеским једностраним територијалним претензијама". 

Кинеско министарство спољних послова је реаговало на овакве коментаре. "Глобал тајмс" је раније овог месеца тврдио да Америка помаже Индији "на површини", али да у стварности "даје Индији примамљив отров".

Аруначал Прадеш је индијска савезна држава око чијег дела територије се споре званични Пекинг и Њу Делхи, а налази на хималајској граници дугачкој 3.500 километара, што је једна од најдужих копнених граница на свету.

Линија раздвајања пролази између области Аксај Чин која је под контролом Пекинга и остатка региона Џаму и Кашмир. Кина сматра Аксај Чин делом свог региона Сињанг, а Индија да је у саставу њене области Ладак.

image
VV inauguration
banner