Свет

Уколико се не промени закон, сви Јапанци ће се презивати исто – Сато

Студија коју је спровео "Тинк нејм проџект" под вођством професора економије на Универзитету Тохоку има за циљ да подигне свест о дугорочним последицама спорног закона који датира из деветнаестог века
Уколико се не промени закон, сви Јапанци ће се презивати исто – Сато© Photo by Smith Collection/Gado/Getty Images

Јапан је једина држава на свету у којој се законом налаже да супружници морају да носе исто презиме, а најновије анализе показују да ће се, уколико се то не промени, за 500 година сви Јапанци презивати исто – Сато.

Студија коју је спровео "Тинк нејм проџект" под вођством професора економије Хирошија Јошиде на Универзитету Тохоку има за циљ да подигне свест о дугорочним последицама спорног закона који датира из деветнаестог века. 

Уколико Влада Јапана настави да прописује да се сви венчани парови у Јапану исто презивају, у Јапану ће се свака особа до 2531. звати Сато-сан, откривено је у истраживању. 

"Уколико сви постанемо Сато, мораћемо да користимо само лична имена, или да се називамо бројевима. Мислим да такав свет не би био добар за живот", објаснио је Јошида за медије. 

У марту 2023. је објављено да је Сато најчешће презиме у Јапану и да га носи 1,5 одсто популације. Презиме Сузуки је на другом месту. 

Парови који се венчају у Јапану могу да изаберу које ће презиме користити, али у 95 одсто случајева жене узимају мужевљево. Дозвољено је, међутим, да се девојачка презимена користе уз мужевљева на пасошима, возачким дозволама и уверењима о пребивалишту. 

Јапан je такође и једина држава чланица Г7 која не дозвољава истополне бракове, иако последњих недеља све више окружних јапанских судова забрану истополних бракова проглашава "неуставном".

Конзервативни чланови владајуће Либералне демократске партије тврде да би промена закона уздрмала породичну заједницу и увела пометњу међу децу. 

image
VV inauguration
banner