Свет

Јапански премијер ради на свом имиџу, договара састанак са лидером Северне Кореје

Тема самита требало би да буде ослобађање јапанских држављана које је Северна Кореја заробила пре неколико деценија
Јапански премијер ради на свом имиџу, договара састанак са лидером Северне КорејеGetty © Anadolu / Contributor

Јапански премијер Фумио Кишида ради на организацији састанка са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном у покушају да спасе своју посрнулу премијерску позицију, пише "Фајненшел тајмс".

Тема самита требало би да буде ослобађање јапанских држављана које је Северна Кореја наводно отела пре неколико деценија, тврде људи у Вашингтону и Токију упознати са дипломатским разговорима.

Кишида је ове године појачао напоре да дође до састанка након обећавајућих знакова из Пјонгјанга, али без много успеха будући да људи блиски преговорима кажу да Ким одбија да сарађује.

Током обраћања јапанском парламенту прошле недеље, Кишида је посланицима рекао да је за њега "изузетно важно да преузме иницијативу за изградњу веза на највишем нивоу" са Пјонгјангом и додао да Јапан "не треба да губи ниједан тренутак".

Последњи сусрет јапанског премијера и севернокорејског лидера био је 2004. године, када се Џуничиро Коизуми сусрео са Ким Џонг Илом, оцем садашњег лидера, у Пјонгјангу.

Верује се да је Северна Кореја киднаповала између 70 и 80 држављана Јапана у периоду између 1977. и 1983. године, како би, наводно, оперативце информативних агенција Пјонгјанга подучавали јапанском језику. 

Напредак у погледу отетих би вероватно повећао Кишидин рејтинг који је испод 30 одсто због финансијског скандала у који је умешан. У покушају да повећа популарност код куће, премијер је најавио посету Вашингтону у априлу.

"Узимајући у обзир јавни интерес, једина преостала дипломатска карта коју премијер Кишида има да повећа свој рејтинг су односи између Јапана и Северне Кореје", рекао је Масатоши Хонда, политички аналитичар и академик.

Кишидинии појачани дипломатски напори са Пјонгјангом уследили су након што му је Ким послао поруку саучешћа након снажног земљотреса који је прошлог месеца погодио Јапан, што су неки јапански званичници видели као позитиван сигнал, док су други доживели као покушај ремећења војне сарадње Јапана, Јужне Кореје и САД.

image