Свет

Нереди у Белгији и Холандији након утакмице Белгија-Мароко (ВИДЕО)

Полиција је у једном тренутку затворила делове Брисела, покушавајући да смири нереде у којима су навијачи палили бакље и аутомобиле, разбијали излоге продавница, сукобљавали се с органима реда
Нереди у Белгији и Холандији након утакмице Белгија-Мароко (ВИДЕО)None © Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

У Бриселу, као у још неколико градова у Белгији и Холандији, дошло је до нереда у којима су учествовали фудбалски навијачи након утакмице Белгија – Мароко на Светском фудбалском првенству у Катару у којој је Мароко савладао са 2:0 белгијску репрезентацију која је важила за фаворита.

Медији јутрос извештавају да су нереди избили у Бриселу, Антверпену, Лијежу, али да је полиција интервенисала и у холандским градовима, Ротердаму, Хагу, Амстердаму и Утрехту. Белгијска полиција привела је десетак људи и ухапсила једну особу након нереда на улицама, а било је и повређених и међу навијачима и међу полицајцима.

Медији наводе да су на улице изашли навијачи репрезентације Марока, чије се славље претворило у нереде, као и да су неки од њих били огрнути мароканским заставама.

Навијачке страсти убрзо су се претвориле у паљење аутомобила, разбијање излога каменицама, паљење бакљи, сукобе са полицијом која је употребила сузавац и водене топове да растера окупљене.

Полиција је на неко време затворила делове Брисела у којима су избили нереди и обуставила трамвајски саобраћај у луци Антверпен.

"Мејл онлајн" цитира саопштење белгијске полиције у којем се наводи да је "и пре завршетка утакмице десетине људи, укључујући и неке са капуљачама, провоцирало полицију, што је угрозило јавну безбедност".   

У смиривању нереда било је ангажовано стотинак полицајаца, метро станице у Бриселу биле су затворене, а грађанима препоручено да избегавају одређене делове града. Око 19 сати по локалном времену, ситуација је поново била под контролом.

У Белгији живи око 500.000 грађана мароканског порекла, подсећа "Мејл онлајн".

У Лијежу око 50 људи напало је полицијску станицу, ломећи прозоре и уништавајући два полицијска возила.

Полиција је интервенисала и у Холандији, где се славље мароканских навијача такође отело контроли. Око 500 људи окупило се у Ротердаму близу центра града, али и у Хагу, Амстердаму и Утрехту. Појединци из масе бацали су бакље на полицију.  

image