Свет

Украјински пољопривредник поручио пољским колегама: Ако вам не иде са житом, пређите на марихуану

Пољски фармери су премали да би били прави играчи на глобалном тржишту житарица и зато им је боље да се повуку и преусмере производњу на нешто друго, оценио је руководилац кијевске пољопривредне организације "Украјински пољопривредни пословни клуб"
Украјински пољопривредник поручио пољским колегама: Ако вам не иде са житом, пређите на марихуануGetty © Uriel Sinai

Пољски пољопривредници који покушавају да заштите тржиште житарица не треба да узгајају жито, већ цвеће, воће или марихуану, поручио је руководилац кијевске пољопривредне организације "Украјински пољопривредни пословни клуб" Алекс Лиситса. 

Протекционизам неће спасити европски пољопривредни сектор, поручио је Лиситса у интервјуу за "Политико".

"Пољски фармери су премали да би били прави играчи на глобалном тржишту житарица, где су јој конкуренти земље попут Украјине, Бразила или Русије. Боље би им било да се преусмере на производњу цвећа, воћа или поврћа. Или чак марихуане", рекао је Лиситса.

Пољско-украјински односи знатно су се закомпликовали због ембарга на украјинско жито.

У Пољској је 9. фебруара почео протест пољопривредника који организују акције широм земље, блокирају путеве и контролне прелазе на граници са Украјином. На граничним прелазима су неидентификована лица већ неколико пута просула жито из украјинских камиона. Било је протеста и у пољској престоници који је организовао синдикат пољопривредних радника.

Главни захтеви демонстраната су заустављање увоза пољопривредних производа из Украјине у Пољску и да ЕУ одустане од свог еколошког плана који подразумева постизање нулте емисије у атмосферу до 2050. године.

Такође, пољопривредници тврде да су мере које олакшавају приступ Украјини тржишту ЕУ довеле до нелојалне конкуренције и да су смањиле цене пољопривредних производа у блоку.

image
VV inauguration
banner