Свет

Пољској прекипело: ЕУ да укине трговинске повластице Украјини

Желимо да помогнемо Украјини, али морамо истовремено да заштитимо европско и пољско пољопривредно тржиште, указао је пољски премијер Доналд Туск
Пољској прекипело: ЕУ да укине трговинске повластице УкрајиниGetty © Beata Zawrzel/NurPhoto

Варшава је предложила да Европска унија укине трговинске предности које су Украјини дате након почетка Специјалне војне операције, изјавио је пољски премијер Доналд Туск.

"Потребне су промене које би заштитиле европско и пољско тржиште и пољске произвођаче", рекао је шеф пољске владе и објаснио да под променама подразумева враћање на делимично иста правила која су важила у трговини са Украјином и другим земљама пре почетка сукоба.

Притом, према његовим речима, Пољска не намерава да затвори границу за робу из Украјине.

"Ми заиста желимо да помогнемо Украјини, али морамо истовремено да заштитимо европско и пољско пољопривредно тржиште, тржиште произвођача", објаснио је Туск.

У Пољској је 9. фебруара почео протест пољопривредника који организују акције широм земље, блокирају путеве и контролне прелазе на граници са Украјином. На граничним прелазима су неидентификована лица већ неколико пута просула жито из украјинских камиона. Било је протеста и у пољској престоници који је организовао синдикат пољопривредних радника.

Главни захтеви демонстраната су заустављање увоза пољопривредних производа из Украјине у Пољску и да ЕУ одустане од свог еколошког плана који подразумева постизање нулте емисије у атмосферу до 2050. године.

Такође, пољопривредници тврде да су мере које олакшавају приступ Украјини тржишту ЕУ довеле до нелојалне конкуренције и да су смањиле цене пољопривредних производа у блоку.

image