Русија

Песков: Русија је сада у ратном стању

Циљ Русије је сада да заштити становнике четири нова региона и ослободи ову територију, која је тренутно "де факто окупирана од стране кијевског режима", наводи портпарол Кремља
Песков: Русија је сада у ратном стању© Tanjug/AP Photo

Портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је данас да је Русија сад у ратном стању и да ово треба сви да схвате.

"Након што је Запад постао учесник сукоба у Украјини, зона Специјалне војне операције је постала ратна зона. Русија је сада у ратном стању, то треба да схвате сви", рекао је Песков.

Он је појаснио да од када је Колективни запад постао учесник у на страни Украјине, за Русију је тад почео рат.

"Уверен сам у то. И свако то треба да разуме, ради своје унутрашње мобилизације", рекао је он у интервјуу за сајт "Аргументи и факти".

Према његовим речима, Москва ће наставити да делује тако како војни потенцијал Украјине не би угрожавао безбедност њених грађана и територије.

"Имамо четири нова субјекта Федерације. За нас је најважније да заштитимо људе у овим регионима и ослободимо територију ових региона, која је тренутно де факто окупирана од стране кијевског режима", изјавио је Песков.

Он је истакао да Русија не може да дозволи да на њеним границама постоји држава која има намеру да "употреби све методе" како би одузела Крим и нове регионе.

Идеју о слању војног контингента у Украјину изнео је француски председник Емануел Макрон у фебруару на међународној конференцији за подршку Кијеву. Тада га ниједан учесник састанка није подржао. 

Шеф руске спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин изјавио је у уторак да Француска припрема контингент величине до 2.000 војника за могућу интервенцију, додавши да би размештање француских војника планирано да се обави у тајности.

Париз је одбацио Наришкинове изјаве као "дезинформације" и "неодговорну" провокацију.

У међувремену, начелник Генералштаба француске војске генерал Пјер Шил рекао је у интервјуу ове недеље да су оружане снаге спремне за дејства, "без обзира на развој међународне ситуације". Дивизија од око 20.000 људи могла би бити размештена у року од 30 дана, рекао је он.

image