Свет

"Ако нас нападну...": Швајцарска мења плочу о неутралности

Председница Швајцарске и министарка одбране Виола Амхерд је рекла да због неутралности постоји извесна уздржаност у вези иницијативе противваздушне одбране "Европски небески штит"
"Ако нас нападну...": Швајцарска мења плочу о неутралностиwww.globallookpress.com © IMAGO/Sergio Brunetti

"Ако дође до напада на Швајцарску, неутралност више неће важити. У таквом случају, Швајцарска би могла да организује своју одбрану са НАТО партнерима од агресора, изјавила је у Бечу председница Швајцарске и министарка одбране Виола Амхерд.

Истовремено, она је нагласила да се Швајцарска нада да до тога неће доћи.

Амхерд, која је боравила у званичној посети Аустрији, истакла је, на конференцији за штампу после разговора са шефом аустријске државе Александером Фан дер Беленом, да због неутралности постоји извесна уздржаност у вези иницијативе противваздушне одбране "Европски небески штит".

Иначе Аустрија и Швајцарска, иако неутралне земље, одлучиле су да учествују у иницијативи коју је прошле године покренула Немачка "Европски небески штит", а која се фокусира на заједничке набавке, обуку и размену информација.

Фан дер Белен се изјаснио у корист "Европског небеског штита", рекавши да је набавка ракетних одбрамбених система "веома скупа" и "прескупа за мале државе".

Иницијативу "Европски небески штит" пoкренула је Немачка у августу 2022. и тренутно окупља 19 земаља, укључујући чланице НАТО- а.

image
VV inauguration
banner