Свет

Аустрија тврди да има план: До 2027. године увоз гаса из Русије своде на нулу?

Министарка енергетике предложила је закон који обавезује владу да диверзификује снабдевање овим енергентом
Аустрија тврди да има план: До 2027. године увоз гаса из Русије своде на нулу?© Sean Gallup/Getty Images

Аустрија планира да елиминише енергетску зависност од Москве за мање од пола деценије, објавио је лист "Куријер", позивајући се на нацрт закона, који би, држави за коју су медији писали да је "преплављена руским гасом" требало да понуди излаз из "енергетске орбите Кремља".

За усвајање овог прописа потребно је одобрење аустријске владајуће партије и најмање две трећине гласова у парламенту.

Министарка енергетике Аустрије Леонор Гевеслер у фебруару је позвала да се предузму радикални кораци за смањење зависности земље од тог енергента, укључујући раскид дугорочног споразума који државна енергетска компанија ОМВ има са руским "Гаспромом" до 2040. Министарка је признала да је удео аустријског увоза гаса из Русије порастао и достигао рекордних 98 одсто у децембру.

Гевеслер је, наиме, послала нацрт закона, који обавезује владу да диверзификује снабдевање земље гасом.

Предлог министра обухвата измене и допуне Закона о гасној индустрији, Закона о диверсификацији гаса и Закона о енергетском управљању.

Циљ је да се увоз руског гаса сведе на нулу већ до 2027. године, а како се наводи, сваки добављач гаса у Аустрији био би у обавези да прикаже све већи удео неруског гаса у својим количинама од гасне 2024/25. године која почиње у октобру.

Европска унија, иначе, није увела санкције против увоза руског гаса, али је већина земаља чланица, након почетка Специјалне операције, поставила циљ да смањи куповину овог енергента од Русије и тиме смањи енергетску зависност од Москве.

image
VV inauguration
banner