Нетанјаху одбија позиве страних лидера, тражи од војске да предложи иранске мете

ИДФ одлаже офанзиву на Рафу због иранског удара

Израел одлучан да одговори на напад Ирана, али тек треба да одлучи о времену и обиму.

Tехеран упозорава да не жели тензије, али да ће извести снажнији напад уколико Тел Авив или Вашингтон узврате на њихов удар.

УН, Русија и Кина упозоравају на опасност од ескалације кризе на Блиском истоку, а САД да учествују у дипломатским напорима да се спрече даљи сукоби.

Одржана хитна седница СБ УН – представник САД затражио да свих 15 чланица једногласно осуде ирански напад.

ИДФ одлаже офанзиву на Рафу због кризе са Техераном.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на уздржаност – страхујући од ескалације након иранских напада на Израел.

"Ни регион ни свет не могу себи да приуште више рата", рекао је Антонио Гутереш Савету безбедности. "Блиски исток је на ивици. Народ у региону суочава се са стварном опасношћу од разорног сукоба пуног обима. Сада је време за смиривање и деескалацију".

Ирански изасланик УН-а Амир Саеид Иравани одговорио је рекавши да Исламска република користи своје "инхерентно право на самоодбрану" и "нема избора" осим да делује.

Он је инсистирао да његова земља "не тражи ескалацију или рат", већ да ће одговорити на сваку "претњу или агресију".

Амерички председник Џозеф Бајден у разговору са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом рекао је да САД неће учествовати ни у каквим офанзивним акцијама против Ирана.

Ни остали западни лидери не дају подршку Израелу за даљу ескалацију насиља на Блиском истоку.

Све најновије вести о сукобу између Ирана и Израела могли сте да пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

 

15. апр 2024 • 21:15

Нетанјаху "искључио" телефон

Бела кућа против рата у региону

Сједињене Државе не желе већи сукоб на Блиском истоку и не желе да се супротставе Ирану, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

"Не тражимо већи рат у региону и не тражимо сукоб са Ираном", казао је Кирби у разговору са новинарима телевизијског канала Еј-Би-Си.

Одговарајући на питање да ли је амерички председник Џозеф Бајден успео да убеди израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да не одговара на иранске ударе, Кирби је рекао да "израелске власти саме треба да одлуче о одговору на напад".

Палестински Црвени полумесец: Израелски досељеници убили двојицу Палестинаца

Израелски досељеници убили су двојицу Палестинаца у сукобу у близини села Акраба на северу Западне обале, саопштила је организација Палестински Црвени полумесец.

Неименовани израелски безбедносни званичник изјавио је за Војни радио да су двојицу Палестинаца "вероватно убили јеврејски досељеници", што потврђује и извештаје палестинских медија, преноси "Тајмс оф Израел".

Смртоносно насиље које спроводе јеврејски насељеници поново је порасло последњих дана након што су, према тврдњама израелских одбрамбених снага, "палестински терористи" прошлог викенда убили четрнаестогодишњег израелског тинејџера Бињамина Ахимаира.

Америчке летелице спремне да одбију нове иранске нападе

САД су и даље спремне да одбију нападе иранских беспилотних летелица над Израелом, преноси "Ен-Би-Си њуз" , позивајући се на неименоване изворе.

"Наше снаге остају спремне да пруже додатну одбрамбену подршку и заштиту америчким снагама које делују у региону", рекао је неименовани војни званичник.

Упркос релативном опрезу који заговарају званичници САД, америчке снаге у региону наставиће да обарају иранске беспилотне летелице усмерене ка Израелу, рекао је он.

Ирански медији објавили снимке лансирања дронова који су учествовали у нападу на Израел

Ердоган позвао исламски свет да појача своје напоре по питању Газе

Исламски свет мора да појача заједничке напоре и заустави крвопролиће у Појасу Газе, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган, током телефонског разговора са катарским емиром шеиком Тамимом ибн Хамедом ел Танијем.

"Током телефонског разговора лидери су причали о односима Турске и Катара, глобалним и регионалним питањима, израелским нападима на Газу и хуманитарној ситуацији. Председник Ердоган је рекао да исламски свет мора интензивирати заједничке напоре да заустави ове бруталне нападе Израела и осигура кажњавање Израела за злочине против човечности", саопштила је канцеларија турског лидера.

Бајден позвао на прекид ватре у Појасу Газе

Амерички председник Џозеф Бајден позвао је на прекид ватре у Појасу Газе, што би, како је рекао, спречило ескалацију војног сукоба. 

О томе прочитајте више у одвојеној вести.

Америчко министарство спољних послова осудило погибију малолетног Израелца

Стејт департмент је данас оштро осудио погибију Израелца Бињамина Ахимаира старог 14 година изражавајући саучешће његовој породици и пријатељима, као и израелско насиље над Палестинцима које је настало као резултат смрти Ахимаира.

"Забринути смо због насиља над палестинским цивилима и њиховом имовином које је уследило на Западној обали након Ахимаировог нестанка. Резултат насиља над палестинским цивилима након нестанка четрнаестогодишњег Израелца су десетине повређених, материјална штета и убиства двојице Палестинаца, Џихада Абу Алије старог 25 и Омара Ахмада Абдулганија Хамеда старог 17 година. Најоштрије осуђујемо ова убиства, наше мисли су са њиховим најмилијима", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Сунак: Г7 ради на пакету мера усмерених против Ирана

Група економски најразвијенијих земаља света Г7 ради на пакету координисаних мера против Ирана након напада ракетама и дроновима на Израел, изјавио је данас британски премијер Риши Сунак.

"Радимо ужурбано са нашим савезницима да видимо које кораке можемо заједно да предузмемо и да на координисан начин спречимо и осудимо оно што Иран ради", рекао је Сунак у парламенту, након разговора лидера Г7 током викенда, преноси је Ројтерс.

Сунак је додао и да би координација било каквих мера, које би могле укључивати санкције, међу савезницима осигурале максималан утицај на Иран и оне који би могли бити санкционисани.

И Француска позвала на разговор амбасадора Ирана да би осудила напад на Израел

Француско Министарство спољних послова саопштило је данас да је позвало иранског амбасадора на разговор да би осудилло напад Ирана на Израел.
Француска је најоштрије осудила напад, наводи се у саопштењу Министарства, у којем се додаје да Француска ради са својим партнерима на деескалацији ситуације и позива све на уздржаност, пренео је Ројтерс.

И белгијско Министарство спољних послова саопштило је раније данас да је позвало на разговор иранског амбасадора да му саопшти да осуђује ирански напад на Израел.

"Овај напад угрожава и регионалну стабилност и становништво на Блиском истоку и одводи нас даље од мира. Позивам све стране да испоље највец́у суздржаност", рекла је министарка спољних послова Белгије Хаџа Лахбиб.

Претходно је и Немачка позвала на разговор иранског амбасадора после напада Техерана ракетама и дроновима на Израел током викенда, саопштио је портпарол Министарства спољних послова у Берлину.

Нетанјаху наредио израелској војсци да предложи мете у Ирану

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху наложио је војсци да предложи мете у Ирану, како би били изведени напади којим би Израел "послао сигнал", али уз избегавање жртава, пише "Вашингтон пост".

"Израелски ратни кабинет је у данас разговарао о томе како да одговори на до сада невиђени ирански ваздушни напад. Нетанјаху је затражио од војске да представи потенцијалне циљеве. Израел тражи опције које ће 'послати сигнал' без изазивања жртава. Такве опције укључују могући напад на објекат у Техерану или сајбер напад', наводи амерички лист.

"Вашингтон пост" преноси и да Израел разматра такав одговор на ирански напад како не би разбеснео међународне савезнике и како не би изгубио прилику да изгради савез против Техерана.

Белгија позвала иранског амбасадора да осуди напад на Израел

Белгијско министарство спољних послова саопштило је данас да је позвало иранског амбасадора да му саопшти да осуђује ирански напад на Израел.

"Овај напад угрожава и регионалну стабилност и становништво на Блиском истоку и одводи нас даље од мира. Позивам све стране да испоље највећу суздржаност", рекла је министарка спољних послова Белгије Хаџа Лахбиб, преноси Ројтерс.

Патрушев разговарао са шефом израелског Савета за националну безбедност

Секретар Савета безбедности Николај Патрушев је у разговору са председником израелског Савета за националну безбедност Цачијем Ханегбијем изјавио да је потребно показати уздржаност како би се спречила ескалација сукоба на Блиском истоку, саопштио је руски Савет безбедности.

"Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев разговарао је телефоном са председником Савета за националну безбедност Израела Цачијем Ханегбијем. У контексту заоштравања ситуације на Блиском истоку, Патрушев је указао на потребу да све стране покажу уздржаност како би се спречила даља ескалација сукоба", наводи се у саопштењу.

Наглашено је да се Русија залаже за решавање несугласица искључиво "дипломатским средствима".

Израелска војска одложила најављену офанзиву на град Рафа у Појасу Газе

Израелска војска је, након иранског напада на Израел протеклог викенда, одложила копнену офанзиву на град Рафа на југу Појаса Газе која је била најављивана за данас, пренео је Си-Ен-Ен.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је претходно у више наврата тврдио да је одобрио план за инвазију на Рафу, а недавно је рекао да је одређен и тачан датум за почетак удара.

Иран је у суботу увече лансирао стотине дронова и пројектила на Израел одговарајући на израелски напад на ирански конзулат у Дамаску у којем су погинула седморица официра Иранске револуционарне гарде укључујући двојицу високих команданата. Израел је негирао одговорност за тај напад који се догодио 1. априла.

"Волстрит џорнал": Израел би могао да узврати Ирану већ данас

Израел би могао да одговори на нападе Ирана већ данас, пише "Волстрит џорнал", позивајући се на западне званичнике.

Међутим, они изражавају наду да ће превладати "охлађене главе", да ће ситуација деескалирати и неће доћи на напада. 

Званичници сматрају да Израел не мора да узврати нападом великих размера с обзиром на то да ирански удари нису изазвали велику штету.

Опширније прочитајте овде.

Бела кућа: САД не желе сукоб са Ираном

Сједињене Државе не желе већи сукоб на Блиском истоку и не желе да се супротставе Ирану, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

"Не тражимо већи рат у региону и не тражимо сукоб са Ираном", казао је Кирби у разговору са новинарима телевизијског канала "Еј-Би-Си".

Одговарајући на питање да ли је амерички председник Џозеф Бајден успео да убеди израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа да не одговара на иранске ударе, Кирби је рекао да "израелске власти саме треба да одлуче о одговору на напад".

Лондон одбацио тврдњу Ирана да је Техеран Западу најавио напад на Израел

Велика Британија је одбацила тврдњу Ирана да је Техеран пре напада на Израел обавестио Запад о предстојећем нападу из ваздуха на израелску територију, рекао је данас портпарол британског премијера Ришија Сунака.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан рекао је у недељу да је Иран 72 сата унапред обавестио суседне земље и израелског савезника САД да ће напасти Израел.

"Одбацио бих ту тврдњу. Најоштрије осуђујемо директан напад на Израел", изјавио је Сунаков портпарол.

Борељ: Блиски исток на ивици провалије

Високи представник ЕУ-а за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ оценио је данас да Блиски исток стоји "на ивици провалије" и позвао на деескалацију сукоба између Израела и Ирана.

"Ми смо на ивици провалије и морамо да се удаљимо од ње. Морамо да нагазимо кочнице и кренемо уназад", рекао је он за шпанске медије.

Борељ је нагласио да је очекивао одговор Израела на ваздушни напад Ирана без преседана, али се нада да то неће изазвати даљу ескалацију.

Он је оценио да је "можда некоме у интересу" избијање ширег регионалног рата на Блиском истоку који би онемогућио заустављање војних деловања у Појасу Газе.

И Финска за деескалацију напетости на Блиском истоку

Финска оштро осуђује ирански напад на Израел и наглашава критичну важност деескалације тренутне напете ситуације на Блиском истоку, саопштено је данас из кабинета финског председника Александера Стуба.

"Финска оштро осуђује ирански удар и наглашава кључну важност деескалације у тренутној напетој ситуацији на Блиском истоку. Финска и ЕУ улажу напоре да утичу на све стране да се уздрже од акција које додатно нарушавају регионалну безбедност. Финска ће остати у активном контакту са земљама у региону", рекао је Стуб, а преноси фински јавни сервис Јле.

Стуб је оценио да су пре иранског удара на Израел током викенда, чланови финског руководства покушали да смире растуће тензије.

"Финска ће наставити да ради на томе да не дође до даљих напада. Изгледа да се ситуација смирила“, рекао је он

Макрон: Уместо нападом, одговорити изолацијом Ирана

Француски председник Емануел Макрон позвао је Израел да на ирански напад одговори на "контролисан начин" како би избегао есклацију насиља.

"Учинићемо све што можемо да избегнемо распламсавање, другим речима, ескалацију, и покушаћемо да убедимо Израел да не треба да одговоримо ескалацијом, већ изолацијом Ирана", рекао је Макрон у понедељак у интервјуу за "БФМ ТВ".

На то што је Иран одлучио да без преседана удари на Израел, каже да мора да се буде уз Тел Авив како би га заштитили колико год је то могуће, али и да имају обавезу да позову на ограничење насиља како би се избегла даља ескалација.

"Француска жели да убеди земље у региону да Иран представља опасност, и имаће за циљ да повећа санкције и појача притисак на своје нуклеарне активности", рекао је Макрон.

Шолц против даље ескалације насиља

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да су сви сагласни да је начин на који је Израел успео да одбије ирански напад заиста импресиван”.

"То је успех који се не сме занемарити и зато је наш савет да допринесемо деескалацији", додао је Шолц.

Шеф британске дипломатије Израелу: Мислите својом главом и срцем, не одговарајте на напад

Министар спољних послова Велике Британије Дејвид Камерон позвао је Израел да "размишља и главом и срцем", и да не узвраћања на ирански ракетни напад.

Министар спољних послова додао је да нација треба да буде "паметна и чврста" и да размисли о последицама ескалације насиља у региону.

"Потпуно разумем оне у Израелу који желе да виде више акције, али мислим да је ово време да размишљамо главом и срцем и да будемо паметни и чврсти. И мислим да је паметно да се констатује да је напад Ирана био неуспех и да задржимо фокус на томе. На злоћудном утицају Ирана и да се заправо окренемо сагледавању онога што се дешава у Гази", упозорио је британски шеф дипломатије за "Скај њуз".

Кремљ: Москва забринута због тензија на Блиском истоку, позива на дипломатско решење

Москва је изузетно забринута због подизања напетости између Ирана и Израела и залаже се за решавање несугласица политичким и дипломатским путем, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Позивамо на уздржаност. Ескалација никоме није у интересу", нагласио је портпарол Кремља.

Раиси: Моћна операција Ирана одговор на агресивне акције Израела

Ирански председник Ибрахим Раиси похвалио је дипломатски и војни сектор у земљи за интеракцију и координацију у спровођењу недавне узвратне операције против, како је навео, "војних циљева израелског режима на окупираним територијама".

"Моћна, историјска и победничка операција иранских оружаних снага је одговор на агресивне акције ционистичког режима против конзуларног одељења иранске амбасаде у Сирији. Исламска Република Иран је на врхунцу своје моћи, а овим поносним чином, поред испуњења обећања о кажњавању непријатеља и агресора, дирнута су срца народа света, исламског народа и потлаченог народа Палестине", рекао је Раиси на седници владе, преноси агенција Тасним.

Израел на одбрану потрошио 1,33 милијарде долара

Бригадни генерал Израела Рим Аминох открио је да је за неутралисање иранског ваздушног напада наводно потрошено више од 1,33 милијарде долара.

Процена се односи на трошкове Тел Авива и обухвата млазно гориво, ПВО пројектиле и друге материјале утрошене на обарање иранских дронова и ракета.

Он је нагласио да трошкови не укључују ресурсе које су Вашингтон и други савезници том приликом потрошили.

Остатак текста прочитајте ОВДЕ.

Камерон: Британија ће размотрити додатне санкције Ирану

Британија ће размотрити додатне санкције Ирану, изјавио је данас министар спољних послова те земље Дејвид Камерон.

"Већ имамо 400 санкција против Ирана. Крајем прошле године смо увели нове, које су се показале веома ефикасним", рекао је он за Би-Би-Си.

"Ми смо санкционисали Иранску револуционарну гарду (ИРЦГ) у целости и наставићемо да разматрамо које даље кораке можемо да предузмемо", додао је.

Извештај: Заседа израелски ратни кабинет

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху сазвао је свој ратни кабинет данас у 14 часова, пише новинска агенција Ројтерс, позивајући се на неименовани извор из Владе.

Ратни кабинет – који чине Нетанјаху, министар одбране Јоав Галант, министар Бени Ганц и неколико посматрача, састао се последњи пут у недељу увече.

Међутим, очигледно је да није договорен никакав одговор на напад Ирана.

Макрон: Француска ће све учинити да избегне даљу ескалацију сукоба између Израела и Ирана

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да ће Француска учинити све што може да избегне даљу ескалацију сукоба између Израела и Ирана на Блиском истоку.

"Сви смо забринути због могуће ескалације. Учинићемо све што можемо да избегнемо распламсавање сукоба", рекао је Макрон за БФМ ТВ и позвао Израел да покаже уздржаност у било каквом одговору.

Макрон би данас требало да разговара са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом, преноси израелски портал Инет.

Израел поново отвара школе

Широм Израела данас би поново требало да се отворе школе, које су затворене након напада Ирана дроновима и ракетама у ноћи између суботе и недеље.

"Након процене ситуације донета је одлука да се отворе образовне активности широм Израела. У областима на северу (на граници са Либаном) и заједницама у близини Појаса Газе, образовне активности ће се наставити уз ограничења", наведено је у саопштењу војске, преноси Танјуг.

Додаје да ће у већини места бити укинута и ограничења за велика окупљања, преноси Ел Арабија.

Војска САД пресрела 80 дронова и шест ракета лансираних из Ирана и Јемена на Израел

Америчке снаге уз подршку разарача Европске команде САД уништиле су више од 80 дронова и најмање шест балистичких ракета усмерених на Израел из Ирана и Јемена у ноћи између суботе и недеље, саопштила је Централна команда САД (ЦЕНТЦОМ).

ЦЕНТЦОМ је у објави на друштвеној мрежи Икс поновио подршку Израелу у одбрани од "опасних акција Ирана".

"Наставићемо да радимо са свим нашим регионалним партнерима на повећању регионалне безбедности", саопштила је америчка војска.

Осамдесет беспилотних летелица чини скоро половину од 170 дронова за које Израелске одбрамбене снаге тврде да их је Иран испалио на ту земљу.

Ирански медији: Наше хиперсоничне ракете погодиле су своје циљеве

Све хиперсоничне ракете које су коришћене у ударима Ирана на Израел погодиле су своје мете након што су избегле системе противваздушне одбране, преноси иранска Пресс ТВ.

Није прецизирано који су објекти у Израелу нападнути.

Истовремено, Вол стрит журнал пише, позивајући се на своје изворе, да је Техеран испалио око 120 балистичких пројектила и око 30 крстарећих пројектила, а да су скоро сви пресретнути.

Ирански министар иностраних послова Хосеин Амирабдолахијан изјавио је да је напад на Израел био ограничен и да Техеран није напао цивиле, а такође је запретио да ће напасти америчке базе у региону ако Вашингтон помогне Израелу.

Иранска стална мисија при УН саопштила је да је напад био право државе на самоодбрану након израелских удара на ирански конзулат у Сирији, 1. априла, када су убијена два генерала Иранске револуционарне гарде и пет официра у њиховој пратњи.

Француски министар полиције: Појачати сигурност у синагогама и јеврејским школама

Забринутост због "тренутне међународне ситуације", натерала је француског министра унутрашњих послова Гералда Дарманина да нареди локалним званичницима да појачају сигурност око синагога и јеврејских школа.

У објави на мрежи Икс, Дарманин је написао:

"Како се Песах приближава и с обзиром на тренутну међународну ситуацију, рекао сам локалним званичницима да значајно појачају сигурност на местима која посећују наши јеврејски сународњаци, посебно у погледу синагога и јеврејских школа."

Камерон и Бербок у Израелу

Британски и немачки министри спољних послова посетиће Израел након иранских напада, јавила је израелска јавна телевизија "Кан".

Очекује се да ће немачка министарка Аналена Бербок отпутовати у Израел у среду, известио је "Кан". За сада се не зна када ће јеврејску државу посетити министар спољних послова Британије Дејвид Камерон.

Камерон је иначе критиковао Бенјамина Нетанјахуа - кога познаје 20 година - због блокирања прилива хуманитерне помоћи у Појас Газе.

Мислим да је била грешка што није пустио више помоћи у Газу, рекао је британски министар. "Мислим да је то била грешка", рекао је он.

Камерон је "Скај њузу" рекао и да је Иран урадио "несмотрену и опасну ствар" и оценио да је напад на израелске територије био "двоструку пораз" Техерана јер нити су нанели штету Израелу, а сада су и "открили свету свој малигни утицај у региону".

Техеран: Иран отворио аеродроме

Иран је отворио аеродроме Имам Хомеини и Мехрабад у главном граду Техерану, јавља државна новинска агенција Тасним.

Власти су затвориле аеродроме у недељу пре него што су извеле напад ракетама и дроновима на Израел.

САД, Британија и Немачка на телефону: Сагласни у осуди напада на Израел

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је телефоном са британским министром спољних послова Дејвидом Камероном и немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок о нападу Ирана на Израел.

Троје званичника су се сагласили око "важности најоштрије осуде ових напада и спречавања даље ескалације у региону", саопштено је из Стејт департмента.

Блинкен је у разговору поново потврдио "гвоздену посвећеност сигурности Израела", као и да ће САД наставити да чине све да "заштите своје људе".

Иран је у ноћи између суботе и недеље извршио напад на Израел као одмазду због напада 1. априла на ирански конзулат у Дамаску, за који је окривио Израел.

Русија у СБ УН: Израел да се угледа на Иран и одустане од провокативних војних акција

Израел би требало да следи пример Ирана који је на синоћном заседању Савета безбедности Уједињених нација дао сигнал да не жели даље стварање тензија са израелском страном, док је позиција западних земаља права "парада лицемерја", поручио је стални стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

Ирански напад је "одговор на срамну неактивност Савета безбедности УН на напад Израела на Дамаск", указао је руски дипломата, истакавши да је напад на дипломатску мисију је, према међународном праву, догађај који узрокује рат.

"За вас је све што се тиче западних мисија и западних грађана свето и мора бити заштићено. Али када су у питању друге државе и њихова права, укључујући и право на самоодбрану, и њихови грађани, онда је 'то другачије', како ви волите да кажете. Данас се у Савету безбедности одвија таква парада лицемерја и двоструких стандарда, коју није нимало пријатно гледати", рекао је стални представник Русије при УН.

Опширније прочитајте овде.

Нафта није реаговала на ирански напад на Израел

Цене нафте нису реаговале на напад Ирана на Израел током викенда.

Упркос томе што се ради о најдраматичнијој ескалацији тензија на Блиском истоку од напада Хамаса 7. октобра - са директно укљученим Ираном који је велики произвођач нафте - стиче се утисак  да је тржиште већ урачунало тензије у цену, пише "Блумберг".

Трговци ће сада пратири развој ситуације и да ли ће доћи до прекида у снабдевању, у случају да Иран блокира поморски саобраћај кроз кључни Ормуски мореуз.

Иран поручио Израелу: Луђи смо него што мислите

"Иранска порука је била јасна: луђи смо него што мислите и спремни смо да издржимо последице рата ако буде потребно", рекао је за "Фајненшел тајмс" извор близак власти у Техерану.

Напади на Израел требало би да "послуже као средство одвраћања и сигнал САД и Израелу да је било доста", додао је извор поводом иранског напада на Израел протеклог викенда.

Одлука да се покрене директан напад на Израел је значајно политичко коцкање за врховног вођу ајатолаха Алија Хамнеија, који је традиционално водио политику "стратешког стрпљења" у одговору на непријатеље као што су САД и Израел.

Ахмад Дастмалчијан, бивши ирански амбасадор у Либану, рекао је да је напад на Израел "отворио ново поглавље у иранској одбрамбеној политици" и да представља "промену парадигме са стратешког стрпљења на вишеслојну одбрану".

Тај напад је покренут у знак одмазде за напад на ирански конзулат у Дамаску за који Техеран криви Израел.

Са друге стране, Израел је извршио низ напада на иранске циљеве у Сирији од почетка рата у Појасу Газе.

Палестинци се припремају на израелски одговор Ирану

Чак и ако Израел избегне свеобухватни рат са Ираном након суботњег напада Техерана, међу Палестинцима расте страх да ће израелски премијер Бенјамин Нетанјаху искористити ситуацију да изврши инвазију на Рафу.

САД притискају Нетанјахуа да се суздржи у Рафи - осећајући потенцијалну хуманитарну катастрофу у граду који се граничи са Египтом где се склонило чак 1,5 милиона људи - али ће напад вероватно учврстити став израелског премијера о сламању иранске подршке Хамас.

"Многи истичу да ће, у замену да Израел не одговори директно Ирану, САД потписати израелску копнену операцију у Рафи", рекао је за "Политико" Моуин Рабани, палестински научник и оснивач портала "Јадалија".

"Постоје неки Палестинци који ће рећи 'Коначно, неко је напао Израел' и надају се да ће други следити", додао је он. "Али неки ће бити веома забринути да ће сукоб између Израела и Ирана засенити напад на Појас Газе и да подршка Израелу бити обновљена".

Ирански напад могао би да има дубоке импликације за Палестинце у сукобу у којем је већ убијено више од 30.000 њих, а расељено је још 1,7 милиона.

Израел је обећао "значајан одговор" на ирански напад.