Свет

Горело небо изнад Израела: Иран се светио уз дронове и ракете (ВИДЕО)

ИДФ је потпуно спремна у свим својим одбрамбеним и офанзивним системима и унапред је разрадила различите сценарије, рекао је Хагари
Горело небо изнад Израела: Иран се светио уз дронове и ракете (ВИДЕО)© AP Photo/Oded Balilty

Сирене за ваздушне нападе и експлозије чују се у градовима широм Израела, укључујући Тел Авив и Јерусалим, док израелске, америчке, британске и јорданске снаге обарају ракете и дронове лансиране из Ирана.

"Противаздушна одбрана је у високој приправности, као и авиони ваздухопловства и бродови морнарице који су у мисији да заштите небо земље", наводи се у саопштењу портпарола Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијела Хагарија.

ИДФ је поново позвао израелске цивиле да прате инструкције Командног фронта и званична саопштења војске, јавља "Тајмс ов Израел".

Ирански дронови стигли су до Израела, а Гвоздена купола покушава да их одбије. "ИДФ је потпуно спремна, у свим својим одбрамбеним и офанзивним системима и унапред је разрадила различите сценарије", рекао је Хагари.

У иранском нападу учествовало је стотине дронова, а ИДФ је уз помоћ савезника покушао да спречи нападе изван ваздушног простора Израела.

Медији јављају да су дронови и ракете лансирани у неколико таласа.

"Као одговор на злочин ционистичког режима, а то је напад на конзуларни одсек иранске амбасаде у Дамаску, Ратно ваздухопловство Иранске револуционарне гарде гађаће одређене циљеве на територији ционистичког режима десетинама дронова и пројектила", саопштила је иранска државна телевизија.

Амерички борбени авиони, јављају медији, подигнути су на небо Ирака и Јордана како би пресрели борбене дронове које је Иран лансирао на Израел. Британски ловци полетели су с Кипра.

У случају одговора Израела, Иран је запретио да ће по други пут напасти "моментално и двоструко јаче".

  • 14. апр 2024 • 03:02

    03:02

    Израел затражио седницу СБ УН: Ирански напад претња глобалном миру

    Амбасадор Израела у УН Гилад Ердан писао је председнику Савета безбедности формално захтевајући хитан састанак о иранским нападима дроновима на Израел.

    "Ирански напад представља озбиљну претњу глобалном миру и безбедности и очекујем да ће Савет употребити сва средства да предузме конкретну акцију против Ирана", навео је Ердан у писму.

    Иран је, иначе, раније поручио да је напад извршен у складу са чланом 51 Повеље УН, која земљама даје право да се одбране ако су нападнуте.

  • 02:52

    Пресретање ракета изнад Кнесета

    Видео који је постављен на "Иксу" а који је верификовала "Ал Џазира" показује како израелска противваздушна одбрана пресреће пројектиле изнад парламента земље, познатог као Кнесет.

  • 02:49

    Команда фронта ИДФ: Можете да се одмакнете од склоништа

    Команда фронта ИДФ-а поручила је Израелцима широм земље да више не морају да бораве у близини склоништа, али да ограничења окупљања и отказивање свих образовних активности и школских излета остају на снази као што је раније најављено.

  • 02:44

    Либански експерт: "Гвоздена купола" ово не може да издржи

    Иран против Израела користи нове ракете које нису рањиве на израелске снаге противваздушне одбране, изјавио је за РИА Новости либански стручњак за војну стратегију Али Хамија.

    "Иран је лансирао стотине беспилотних летелица 'шахед' и хиперсоничних крстарећих ракета 'фатах 2' у Израел, што израелски систем ПВО 'Гвоздена купола' не може да издржи", приметио је експерт.

    Према његовом мишљењу, Израел неће моћи да одговори на нападе са више страна одједном - из самог Ирана, Либана, Сирије, Ирака, Јемена.

  • 02:34

    Иран прети Израелу: Ако узвратите, напашћемо моментално и двоструко јаче

    Иран је запретио Израелу да ће, у случају израелског одговора на напад, узвратити "моментално и са удвострученом снагом" , преноси агенција Тасним, позивајући се на информисане изворе.

    "Након завршетка казнене операције Ирана и Фронта отпора, која је, наравно, још увек у току, ако Израел одговори, дефинитивно ће следећа казна бити моментална и имати двоструку снагу", наводи се у саопштењу агенције.

  • 02:32

    Израел: Пресрели смо већину ракета земља-земља

    Иран је лансирао десетине ракета земља-земља на Израел, од којих је већина пресретнута ван државе, рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) бригадни генерал Данијел Хагари.

    "Пре сат времена Иран је са своје територије лансирао десетине ракета земља-земља у правцу Израела. Огромну већину њих пресрели су наши противракетни одбрамбени системи ван израелске територије", рекао је Хагари на брифингу.

  • 02:25

    Бајден разговара са Нетанјахуом: Посвећеност Израелу "гвоздена"

    Амерички председник Џозеф Бајден и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху тренутно воде телефонске разговоре усред иранског напада на Израел, наводи "Фокс њуз".

    Раније је Бајден, након састанка са тимом за националну безбедност, поручио да је посвећеност САД безбедности Израела "гвоздена".

    "Управо сам се састао са својим тимом за националну безбедност због иранских напада на Израел. Наша посвећеност безбедности Изеаела је гвоздена", написао је Бајден на друштвеној мрежи Икс.

    Министар одбране Јоав Галан разговарао је такође са својим америчким колегом, америчким министром одбране Лојдом Остином, саопштила је Галантова канцеларија.

    Галлант је "обавестио министра одбране о одбрамбеним акцијама Израела против иранског напада"и захвалио му, што је стао на страну Израела и "нагласио да одбрамбени естаблишмент одржава максималну спремност против даљих покушаја напада".

  • 02:12

    ИДФ: Пресрећемо претње где год је потребно

    Ирански Корпус чувара Исламске револуције (ИРГЦ) саопштио је да је напад био усмерен на "конкретне циљеве".

    Израелски војни извори рекли су да је лансирано више од 100 дронова, а да су САД  неке обориле, известио је "Си-Би-Ес".

    "РИА Новости", позивајући се на портпарола израелске војске пише да је Иран је испалио више од 200 пројектила и дронова на Израел.

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да "пресрећу претње где год је то потребно". Израелски премијер сазвао је састанак ратне владе.

    "У овом тренутку, бројни авиони су у ваздуху, спремни да се супротставе свакој претњи. Можете чути експлозије од пресретања или остатке које падају", поручили су из ИДФ-а.

  • 02:01

    Гутереш: Ни регион ни свет не могу приуштити још један рат

    Генерални секретар УН Антонио Гутереш осуђује напад Ирана на Израел и позива на хитан прекид сукоба.

    "Ни регион ни цео свет не могу себи приуштити још један рат", додао је.

  • 01:51

    Ракете изнад џамије Ал-Акса

image